Konrad Dannenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Konrad Dannenberg (links) in gesprek met ruimtevaartcollega Burt Rutan

Konrad Dannenberg (Weißenfels, 5 augustus 1912 - Huntsville (Alabama), 15 februari 2009) was een Amerikaans ruimtevaartpionier van Duitse afkomst. Hij was een medewerker van Wernher von Braun in de legeronderzoekseenheid van Peenemünde en werd later bij de NASA plaatsvervangend ontwikkelingsleider van de Saturnus V-raket.

Zijn interesse voor de ruimtevaart werd in zijn jeugd gewekt door een voordracht van Max Valier. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Hochschule Hannover en hield zich daar onder meer bezig met aandrijvingstechnieken. In 1939 werd hij in het leger ingelijfd en nam als zodanig deel aan de Duitse inval in Frankrijk van 1940. In datzelfde jaar ging hij bij de legeronderzoekseenheid van Peenemünde werken, waar hij zich vooral bezighield met de aandrijving van de V2.

In het kader van de Operatie Paperclip week hij in 1945 samen met Wernher von Braun en anderen uit naar de Verenigde Staten en ging werken in Huntsville. In 1954 werd hij Amerikaans staatsburger. Hij was onder andere productieleider voor de Redstoneraket en later plaatsvervangend ontwikkelingsleider voor de Saturnus V.

Konrad Dannenberg overleed op 96-jarige leeftijd.[1]

Externe links[bewerken]