Vrachtschip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koopvaardijschip)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een vrachtschip is een schip dat uitsluitend bedoeld is voor het vervoer van goederen.

Vrachtschepen zijn te verdelen in schepen voor rivieren en binnenwateren, en schepen voor de zeevaart. Schepen bedoeld voor de zeevaart kunnen in het algemeen niet gebruikmaken van de kleinere rivieren en/of sluizen in rivieren (of kanalen) vanwege hun afmetingen (lengte, breedte, diepgang en hoogte). De grotere rivieren zoals de Schelde en de Elbe worden zelfs zo druk bevaren door zeeschepen, dat de havens van Antwerpen en Hamburg er hun bestaansrecht aan ontlenen. Vrachtschepen worden soms wel gebouwd met de maximale afmetingen waarmee het nog net een op een bepaalde route liggende kanaal, sluis, brug of ondiepte kan passeren. Schepen die bijvoorbeeld nog net door de sluizen van het Panamakanaal kunnen worden ook wel 'Panamax-schepen' genoemd. Dit zijn schepen van ongeveer 304,8 meter lang en 32,3 meter breed. Het Panamakanaal wordt momenteel wel vergroot aangezien de schaalvergroting van deepseaschepen zich doorzet. Maar ook kleinere schepen in de kustvaart en vooral de binnenvaart worden op deze basis gebouwd. Zo was bijvoorbeeld de Friese maat in Nederland welbekend. Dit scheepstype heet de Friese maatkast. Een kast is een Nederlands type binnenvaartschip uit de 20e eeuw; gebouwd op de afmetingen van de Friese sluizen heet dit dus een Friese maatkast.

Typen[bewerken]

Vrachtschepen voor de zeevaart zijn bijvoorbeeld:

  • Autoschepen, een speciale versie van het Roll-on-roll-offschip, voor het vervoeren van voertuigen over zee.
  • Bulkcarrier, een schip gespecialiseerd in het vervoer van droge stortgoederen zoals erts, graan en steenkool.
  • General-cargo-schepen; dit zijn schepen die onder andere stukgoed en gestorte lading zoals ijzererts vervoeren. Ook is het mogelijk om zware lading te vervoeren hoewel dit niet echt gebruikelijk is.
  • Tankers, bijvoorbeeld chemicaliën-, olie-, gas- en productentankers. Deze schepen zijn ingericht voor het vervoer van vloeistoffen. Het gas in een gastanker wordt onder een zo hoge druk vervoerd dat het vloeibaar wordt. Een grote olietanker heet een Very Large Crude Carrier.
  • Ore, Bulk and Oil bulkschepen, OBO-carriers; dit zijn schepen die speciaal zijn gebouwd voor het vervoer van bulklading. Bulklading staat voor gestorte lading.
  • Containerschepen; dit zijn schepen die zijn ingericht voor het vervoer van containers die een standaardlengte hebben van 10, 20, 25, 30, 40, 45 of 49 voet (1 voet is ongeveer 30 cm). De hoogte van containers varieert van 8'6"; 9' of 9'6". Ook heb je extra wide, oftewel extra breed. Deze zijn 8,6 voet breed in plaats van 8 voet. Bijnaam voor dit type schip is een doosjesboot of containerbak.
  • Zware lading schepen; dit zijn bijzondere schepen die gespecialiseerd zijn in het vervoer van zware lading. Zware lading kan van alles zijn. Een stuk van 100ton is al een zwaar stuk. Het is echter niet ongebruikelijk dat een stuk ook 3 à 4 duizend ton kan wegen. Deze schepen heb je in verschillende varianten, normaal en semi submersable, of half-afzinkbaar. Het schip zinkt in het water om zijn lading te laden. Een voorbeeld van afzinkbare schepen zijn de Mighty Servant 1, 2 en 3. De laatste twee zijn gezonken, maar de 3 is gelicht en is in 2009 weer in de vaart gekomen.
  • Veeschepen voor het transport van levende dieren