Koopzegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koopzegels kunnen door consumenten onder bepaalde voorwaarden gekocht worden bij winkeliers. Diverse supermarktketens hebben koopzegelsystemen, ook bij sommige slagerijen kunnen koopzegels gekocht worden. Voor de winkeliers zijn de koopzegels een loyaliteitsprogramma. Voor de consumenten is het een spaarsysteem.

In de oorspronkelijke vorm bestaat het systeem uit zegels, die op een spaarkaart geplakt moeten worden. Deze manier van sparen is zeer bewerkelijk. Ook kunnen zegels kwijt raken of kaarten vergeten ingeleverd te worden. Tegenwoordig zijn er ook elektronische spaarkaarten.

De aangekochte zegels kunnen, zodra er voldoende gekocht zijn ingeleverd worden. Na het inleveren van voldoende zegels, een volle kaart, wordt een hoger bedrag ontvangen dan voor de zegels is betaald. Over het algemeen is het rendement op koopzegels voor consumenten veel hoger dan bijvoorbeeld de rente bij een bank. Dit maakt het voor consumenten aantrekkelijk. Hoe meer boodschappen men doet, hoe meer zegels gekocht mogen worden. De prijs van de zegels is dus een klein percentage (meestal rond de 10%) van het bedrag dat aan boodschappen wordt besteed. Op deze manier kan bijna ongemerkt toch gespaard worden. Ook deze manier van sparen is voor veel consumenten aantrekkelijk.

De koopzegels zijn voor de winkeliers een vorm van klantenbinding. Mensen komen terug om hun spaarkaart vol te maken. Ook wordt extra gekocht om de kaart eerder vol te hebben. Ook wordt het verzilverde bedrag vaak direct weer in de winkel besteed.

De wet bepaalt dat niet bij alle producten koopzegels verkocht mogen worden. Sigaretten, alcoholische dranken en medicijnen zijn bijvoorbeeld uitgesloten. Feitelijk komt het erop neer dat er alleen koopzegels gekocht kunnen bij de aanschaf van levens- en voedingsmiddelen. Het Nibud becijferde in 2010, dat een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer 5000 euro aan eet- en drinkwaren uitgeeft. Zou men bij die 5000 euro, ook koopzegels aanschaffen, dan kan op die aankopen 0,5% tot 1,0% bespaard worden. Dat betekent dat al het spaar- en plakwerk per jaar zo'n 20 tot 50 euro kan opleveren.

Niet alle supermarktketens bieden koopzegels. Vooral supermarkten uit het lagere segment doen dat niet. Deze supermarkten zeggen dat zij de kosten van een duur koopzegelsysteem niet willen overhevelen op de consument.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]