Koorleider

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een koorleider is de muzikale leider van een koor of een groep zangers die op regelmatige of toevallige wijze samen zingen. Vaak bestaat een koor uit minimaal 12 zanger(es)s(en) die zingen in verschillende stemmen. Dit is, naast interpretatie en bezieling, technisch precies de hoofdbestaansreden van een koorleider: hij of zij moet de zingende koorleden aangeven wanneer zij precies moeten invallen. Maar het is zeker ook de koorleider die de interpretatie van de te zingen werken geeft door lichaamstaal, mimiek en vooral ook door arm- en handgebaren (cheironomie). De rechterhand geeft meestal de maat aan, de linkerhand de nuances (bij linkshandigen veelal andersom), maar bij goed geoefende koren is het heel het lichaam van de dirigent dat signalen uitzendt.

Er wordt van een koorleider verwacht zelf zeer goed te kunnen voorzingen en vooral een goede kennis te hebben van de stem en van de ademhalingstechnieken. Koorleiders en dirigenten missen soms kennis hieromtrent en vragen soms het onmogelijke en medisch onverantwoorde zaken aan hun koorleden, wat rechtstreeks kan leiden tot stemproblemen. De goede koorleider is zich zeer degelijk bewust zijn van de beperkingen van elk van zijn/haar koorleden.

Koorleider bij de Oude Grieken[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het drama van de Oude Grieken droeg de koorleider het verhalende deel van de mythe voor, waaraan dan het koor de uiting van zijn gevoelens verbond. Uit de koorleider, die vertellend de daden van een god of later ook die van een Homerische held voordroeg, is vervolgens de toneelspeler ontstaan.