Koortsthermometer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Digitale koortsthermometer

Een koortsthermometer is een thermometer die de lichaamstemperatuur meet, met het specifieke doel om te kunnen vaststellen of die verhoogd is, ofwel of de persoon in kwestie koorts heeft. Een koortsthermometer heeft doorgaans een meetbereik tussen 32°C en 44°C. Afhankelijk van het soort thermometer en de meetmethode kan de temperatuur tot op enkele tienden van een graad nauwkeurig gemeten worden.

Meting met een kwikthermometer[bewerken | brontekst bewerken]

De kwikthermometer is vanwege het gebruik van kwik niet meer toegestaan. De uitvoering voor het meten van de lichaamstemperatuur was een maximum-temperatuurmeter; de hoogst gemeten temperatuur werd 'vastgehouden'. Deze uitvoering moest voor gebruik worden 'afgeslagen' om de laatst gemeten temperatuur weer te doen 'vergeten'.

Tip : het afslaan kan heel vlug gebeuren door de thermometer met de tip ervan in het teengedeelte van een sok te steken, en door de sok bij het beengedeelte vast te nemen en hem vervolgens rond te zwieren. Dit werkt overigens ook met de niet-digitale koortsthermometers die werken met een legering van gallium, indium en tin (al doet men dit bij deze thermometers het best lang na een meting, vermits de legering eerst terug moet krimpen).

Meting met infrarood[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk om de te meten kerntemperatuur te meten op het trommelvlies met infraroodtechnieken.

Voor het betrouwbaar meten van de kerntemperatuur zijn een aantal methoden gebruikelijk:

  • rectaal (de meest betrouwbare maar minst aangename manier);
  • onder de oksel (de makkelijkste maar minst betrouwbare manier);
  • in de mond (de meest gebruikelijke manier).

Tijdens operaties en op de intensive care zijn nog andere methoden bruikbaar voor continumeting.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]