Koos van der Werff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jacobus Johannes van der Werff (Groningen, 8 augustus 19253 december 2017) was een Nederlands hoogleraar Ontwikkelingspsychologie.

Biografie[bewerken]

Van der Werff studeerde in 1958 af en promoveerde in 1965 aan de Universiteit Groningen op Zelfbeeld en zelfideaal. Tegenstrijdigheden in de beoordeling van de eigen persoon. Vanaf 1954 was hij verbonden aan het Psychologisch Instituut van de universitet, laatstelijk als wetenschappelijk hoofdmedewerker. In 1967 deed hij mede onderzoek naar Schoolmelk en intellectuele prestaties. Onderzoek naar het effect van schoolmelkgebruik op intellectuele prestaties, een onderzoek dat werd geleid door Wilhelmina Bladergroen. In 1967 publiceerde hij met P.B. Defares Psychologische afstand tussen personen. Een onderzoek naar de bruikbaarheid van een meetinstrument voor psychologische afstand. Op 27 oktober 1970 hield hij zijn openbare les Identiteit als probleem in de menselijke levensloop na zijn aanstelling in 1968 tot gewoon lector aan de Groningse Universiteit; zijn leeropdracht was Ontwikkelingspsychologie. Per 30 augustus 1974 werd hij voor twee jaar benoemd tot buitengewoon hoogleraar met diezelfde leeropdracht aan de Universiteit Utrecht, om daar een vakgroep op te richten; hij nam echter vanwege tegenwerking daar weer ontslag. In 1980 was hij voorzitter van een commissie van de Gezondheidsraad die toen een Interim-advies inzake het transsexisme uitbracht. Vanaf 1975 was hij hoogleraar aan de universiteit, met dezelfde leeropdracht. Hij werkte mee aan handboeken over zijn vakgebied, met name met prof. dr. Willem Koops aan het driedelige Overzicht van de empirische ontwikkelingspsychologie. Per 1 januari 1990 ging hij met emeritaat.

Van der Werff was ook muzikaal geïnteresseerd en schreef als co-auteur een boek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Groningsche Muziekvereeniging.

Prof. dr. J.J. van der Werff overleed eind 2017 op 92-jarige leeftijd.

Bibliografie[bewerken]

  • Zelfbeeld en zelfideaal. Tegenstrijdigheden in de beoordeling van de eigen persoon. Assen, [1965] (proefschrift).
  • [met P.B. Defares] Psychologische afstand tussen personen. Een onderzoek naar de bruikbaarheid van een meetinstrument voor psychologische afstand. Assen, 1968.
  • Identiteit als probleem in de menselijke levensloop. [Z.p.], 1970 (openbare les).
  • Identiteitsproblemen. Zelfbeschouwing in de psychologie. Muiderberg, 1985.
  • Persoonlijkheidsontwikkeling. Gedrag, eigenschappen, innerlijk, rijpen, leren, kiezen. Bussum, 2000.
  • Kleine wie-ben-ik psychologie. Groningen, 2003.
  • [met P.H.M. Mak] Alles voor de muziek. Honderd jaar Groningsche Muziekvereeniging 1905-2005. Groningen, 2005.