Kop van Noord-Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kop van Noord-Holland, ook vaak Noordkop genoemd, is een regio in het noordelijk deel van de provincie Noord-Holland. Het omvat, in een nauwe definitie, de gemeenten Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel.

Een klein gedeelte van het gebied ligt ook in de regio West-Friesland. Het gaat hierbij om een aantal plaatsen uit de gemeenten Schagen en Hollands Kroon die binnen de Westfriese Omringdijk liggen.

Een ruimere definitie, zoals bijvoorbeeld gebruikt voor de COROP-gebieden, rekent ook het grootste deel van West-Friesland bij de Kop van Noord-Holland.

Gemeenten[bewerken]

Gemeente Inwoners
Den Helder 57.887
Hollands Kroon 47.613
Schagen 46.379
Texel 13.570

Dialect[bewerken]

In de Kop van Noord-Holland spreekt een deel van de bevolking het West-Friese dialect. Wel bestaan er weer verschillende subdialecten, zo spreekt men op Texel het Tessels, op Wieringen het Wierings. Deze dialecten behoren tot het Eiland-West-Fries en in het overige gebied spreekt men variaties van het Land-West-Fries.

Infrastructuur[bewerken]

Wegen[bewerken]

De Kop van Noord-Holland is via de Afsluitdijk verbonden met de provincie Friesland. Over de Afsluitdijk loopt de A7. Deze autosnelweg verbindt Amsterdam met het Groningse Bad Nieuweschans. Het is de enige autosnelweg die door de Kop van Noord-Holland loopt.

Daarnaast zijn er nog enkele provinciale wegen die door de Kop van Noord-Holland gaan: N240, N241, N245, N248, N249, N250, N99 en de N9. Daarnaast zijn er nog een paar secundaire provinciale wegen aanwezig in de regio.

Spoorwegen[bewerken]

De spoorlijn Den Helder - Alkmaar (en verder) is de enige spoorlijn in de regio. Binnen de regio heeft deze spoorlijn vier stations: Den Helder, Den Helder Zuid, Anna Pauwlowna en Schagen; Waarbij alle stations bediend worden door de Intercity Den Helder - Alkmaar - Amsterdam - Nijmegen. Daarnaast rijden er in de spits extra Intercity's vanuit Schagen richting Alkmaar, Amsterdam verder richting Eindhoven en Maastricht. Een tweetal hiervan begint ook in Den Helder.

Veerdiensten[bewerken]

Tussen Den Helder en het 't Horntje (Texel) is een zeer frequente veerdienst aanwezig welke word onderhouden door de TESO.

Vliegvelden[bewerken]

Aan de zuidkant van Den Helder bevindt zich het Vliegveld de Kooy. Dit is een deels een marine-vliegveld en deels voor burgers. Vanaf het vliegveld worden voornamelijk met helikopters en kleine vliegtuigen gevlogen, onder andere naar de diverse booreilanden in de Noordzee. Het vliegveld De Kooy heeft één start- en landingsbaan.

Naast de Kooy zijn er in de regio nog twee kleinere vliegvelden: Vliegveld Middenmeer en Vliegveld Texel.