Kopen Zonder Kijken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kopen Zonder Kijken
Genre Woonprogramma
Speelduur Seizoen 1: ± 42 min.
Seizoen 2: ± 37 min.
Vanaf seizoen 3: ± 63 min. (exclusief reclame)
Presentatie Martijn Krabbé
Vaste gasten Alex van Keulen
Bob Sikkes
Roos Reedijk
Voice-over Martijn Krabbé
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf Wise Monkeys
Uitzendingen
Start 25 februari 2019
Afleveringen 50 (19 juni 2023)
Seizoenen 6
Netwerk of omroep RTL
Zender RTL 4
Streamingdienst Videoland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Kopen Zonder Kijken is een Nederlands televisieprogramma dat sinds 25 februari 2019 wordt uitgezonden bij RTL 4. De presentatie van het programma is in handen van Martijn Krabbé. Het programma wordt geproduceerd door Krabbé's eigen productiebedrijf Wise Monkeys.

In het programma geven stellen de zoektocht en aankoop van hun nieuwe woning uit handen. De deelnemers geven Martijn Krabbé en zijn team, makelaar en taxateur Alex van Keulen, interieurstyliste Roos Reedijk en bouwdeskundige Bob Sikkes, toestemming om een huis voor hen te zoeken, kopen en verbouwen. De deelnemers zien het huis pas voor het eerst nadat de koopovereenkomst getekend is.[1]

Een zesde en zevende seizoen zijn aangekondigd.[2]

Opbouw van een uitzending[bewerken | brontekst bewerken]

Een uitzending van het programma begint met een introductie van de kandidaten, ze worden voorgesteld en de huidige woonsituatie wordt laten zien. De kandidaten leggen uit waarom de huidige woonsituatie niet meer voldoet en stellen een wensenlijst op. Daarin worden wensen met betrekking tot locatie, budget en dergelijke uiteengezet. Daarnaast maken ze in elke aflevering een moodboard om te laten zien wat de wensen qua inrichting zijn.

Vervolgens wordt bij de notaris een volmacht getekend, waarin ze formeel het kopen van de woning uit handen geven aan het team van Kopen Zonder Kijken.

Vervolgens is makelaar Alex van Keulen aan zet om te zoeken naar een geschikte woning. Wanneer dit langer duurt dan gehoopt, wordt om een concessie gevraagd. Door de verhitting van de huizenmarkt en stijgende prijzen werd het steeds lastiger het programma te maken. In 2022 is hiervoor een nieuw element aan het format toegevoegd: de 'concessieklok'. Dit is een aftelklok, waarbij als de aftelklok op 0 staat een concessie gedaan moet worden en iets van de wensenlijst af moet.[3]

Wanneer de woning is aangekocht, komt Martijn Krabbé dit vertellen. Hiervoor komt hij onaangekondigd langs. Hij neemt de route voor de puzzeltocht mee. De kandidaten volgen een route door het zoekgebied en rijden langs het aangekochte huis, maar ze weten niet welk huis dat is.

Nadat de wettelijke bedenktijd voorbij is, is de aankoop officieel. Wederom komt Martijn Krabbé langs om de kandidaten geblinddoekt naar het aangekochte huis te rijden. Daar zullen ze de woning voor het eerst zien, op het moment dat de woning nog niet is verbouwd.

Bob Sikkes leidt de verbouwing en daarin zitten vaste elementen. Er komt vrijwel altijd een nieuwe (gesponsorde) badkamer en keuken. Roos Reedijk verzorgt met het resterende budget de inrichting.

Clichés[bewerken | brontekst bewerken]

Bepaalde elementen komen vaak terug in de uitzending. Bob Sikkes belt redelijk vaak op om te vragen of het stel nog extra budget over heeft. Daarnaast gaat het vaak om koppels die zwanger raken,[4] heerst er een voorliefde voor sfeervolle jaren '30-woningen en wordt er met regelmaat een visgraatvloer gelegd. Er zijn kijkers die hiervoor speciaal bingokaarten maken om alle clichés af te vinken.[5][6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]