Kopenhagener Straße

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Humboldt transformatiestation

De Kopenhagener Straße is een straat in het Berlijnse stadsdeel Prenzlauer Berg. De straat loopt evenwijdig met de Ringbahn, tussen de drukke Station Schönhauser Allee in het oosten tot het Mauerpark in het westen, waar de Berlijnse Muur de Sovjet-sector scheidde van het Franse deel.

De straat kreeg zijn naam op 30 april 1899 , naar de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Op 800 m, is er een rij van 61 appartementsgebouwen in Jugendstil, met daartussen vier moderne huizen en speelveldjes. Van het oosten naar het westen wordt de straat achtereenvolgens gekruist door de Rhinower Straße, de Sonnenburger Straße, de Ystader Straße en eindigt ten slotte de Schwedter Straße bij het Mauerpark. Aan de Sonnenburger Straße ligt de Schönfließer Brückeuit 1908. De brug werd ôp het einde van de Tweede Wereldoorlog verwoest om de oprukkende Russische troepen te stoppen.

Volgens een studie van de Humboldt-Universiteit van Berlijn wonen er in de straat 45 verschillende kunstenaars, waardoor het een der meest creatieve buurten van Berlijn is. Verder zijn vele herbergen, restaurants, bars en de beruchte Mittwochsclub in de straat gevestigd.

De Kopenhagener Straße werd al door kunstenaars en zwervers bewoond vóór de Duitse hereniging. Niettegenstaande de renovatie van de meeste gebouwen sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989, werd de kasseiweg in het noorden van het Berlijnse centrum zijn vroegere rust en creatieve charme kunnen behouden. Om deze reden wordt de Kopenhagener Straße voor verschillende films gekozen als locatie voor films over de DDR (Ostalgie), zoals Der Rote Kakadu en Sommer vorm Balkon. Naast kunstenaars, hebben ook vele acteurs, schrijvers en architecten zich in de straat gevestigd. Ongeveer de helft van de huidige straatbewoners woonde daar al vóór de Duitse hereniging.