De Koperen Hoogte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koperen Hoogte)
Ga naar: navigatie, zoeken
De Koperen Hoogte
De verbouwde voormalige watertoren
De verbouwde voormalige watertoren
Plaats De Lichtmis
Bouwjaar 1932
Hoogte 55 m
Inhoud 400 m³
Architect(en) Hendrik Sangster
Bestemming Watertoren De Lichtmis (voormalig), restaurant/grand café
http://www.dekoperenhoogte.nl/

De Koperen Hoogte is een restaurant met grand café-faciliteit in de voormalige watertoren De Lichtmis.

De uit 1932 stammende watertoren deed sinds eind jaren tachtig niet meer als zodanig dienst. In 1990 werd de toren in opdracht van Hennie van der Most verbouwd tot het restaurant en hotel 'De Koperen Hoogte'. Het restaurant kwam in 2001 gereed na een acht jaar durende verbouwing.[1] Het bijzondere aan dit restaurant boven in de toren, is dat het zeer langzaam kan ronddraaien. Het gebouw is gelegen aan de A28 tussen Meppel en Zwolle ter hoogte van de kruising met de provinciale weg N377, van Hasselt naar Coevorden. Sinds de gemeentelijke herindeling in 2001 staat het in het meest noordelijke deel van de gemeente Zwolle, daarvoor bevond het zich in de opgeheven gemeente Nieuwleusen.

De watertoren is vanuit verre omstreken, zoals Zwolle, Nieuwleusen, Hasselt en Staphorst al te zien en domineert het boerenlandschap van de lichtmis.

Als gevolg van teruglopende inkomsten besloot eigenaar Van der Most De Koperen Hoogte per 1 juli 2015 te sluiten.[2] Nog diezelfde maand werd een doorstart gemaakt en gingen restaurant en begane grond weer open.

Close-up van het draaiende restaurant


Externe link[bewerken]