Kopiëren en plakken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kopiëren en plakken ('copy-paste') is een handeling om geselecteerde gegevens op computers eenvoudig van de ene plaats naar de andere te kunnen kopiëren.

Om gegevens te kopiëren gebruikt men op de meeste systemen met een grafische gebruikersinterface de toetscombinatie Ctrl+C* of een alternatieve methode, zoals kopiëren via een contextmenu of een knop op de werkbalk. Zodra de (geselecteerde) gegevens gekopieerd zijn, komt de informatie, net als bij knippen, in het computergeheugen (RAM) te staan (in Microsoft Windows het klembord genoemd). Vervolgens kunnen de gegevens op de gewenste bestemming "geplakt" worden met de toetscombinatie Ctrl+V.[1]

Op Unix-achtige systemen, zoals Linux, is er ook nog de mogelijkheid om met de muis een tekstfragment te selecteren en die dan met de middelste muisknop te plakken.

Het wordt, dikwijls met een negatieve of sarcastische ondertoon, ook wel gebruikt om aan te geven hoe een boekwerk, verslag of andere publicatie tot stand is gekomen: niet door zelf te schrijven, maar door gevonden informatie (van bestaande websites en dergelijke) onder elkaar te zetten. Op scholen en universiteiten en in de professionele wereld geldt dit zelfs als plagiaat.

Zie ook[bewerken]