Kopje van Bloemendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kopje van Bloemendaal
Top 40 m
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 36′ OL
Locatie Provincie Noord-Holland, Nederland
Startplaats Bloemendaal
Hoogteverschil 38 m
Lengte 1.600 m
Stijgings-% 2,3%
Steilste km 10%
Kopje van Bloemendaal
Kopje van Bloemendaal
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Het Kopje van Bloemendaal is een 43 meter hoge duintop in Bloemendaal. Boven op het uitzichtpunt staat in het stenen tableau 51 meter als hoogte gegraveerd. Haarlem is van hieruit goed te zien en de zee ook, maar anno 2015 benemen bomen het uitzicht op IJmuiden en Amsterdam bijna volledig. Het Kopje grenst aan de Kennemerduinen en wandelpark Caprera.

Geschiedenis[bewerken]

Het uitzichtduin werd eind negentiende-eeuw aangelegd. Na een bezoek in 1894 van de toenmalige koninin Wilhelmina kreeg het de naam 'Wilhelminaduin'. In 1908 werd het duin verhoogd en er kwam ook een oriëntatietafel geschonken door 'Bloemendaal's bloei.'[1] In de volksmond kreeg het duin de naam 'Kopje van Bloemendaal'. Dit refereerde aan de kopjes (heuvels) in Zuid-Afrika die een grote rol speelden in de strijd van de Boeren daar.[2] In Nederland was voor die oorlog tegen de Engelsen veel belangstelling. Het wandelgedeelte bij het Kopje bleef Wilhelminapark heten.

In de Tweede Wereldoorlog is door de Duitsers van het uitzichtpunt een in een betonnen toren ondergebrachte waarnemingspost gemaakt. In 1946 werd die bunker in gebruik genomen als uitkijktoren voor het publiek.

Het bouwwerk is in 2008 volledig gerestaureerd. Het object staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Gebruik[bewerken]

De weg naar het uitzichtpunt is vanwege de klim een populaire route voor wielrenners. Op het duin liggen een restaurant, een pannenkoekenhuis en een openluchttheater. Sportpark 't Kopje is de naam van de sportaccommodatie van HC Bloemendaal gelegen aan de voet er van.