Naar inhoud springen

Kopje van Bloemendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kopje van Bloemendaal
Kopje van Bloemendaal
Top 40 m
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 36′ OL
Locatie Provincie Noord-Holland, Nederland
Startplaats Bloemendaal
Hoogteverschil 38 m
Lengte 1.600 m
Stijgings-% 2,3%
Steilste km 10%
Kopje van Bloemendaal (Nederland)
Kopje van Bloemendaal
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Het Kopje van Bloemendaal is een 43 meter hoge duintop in Bloemendaal. Bovenop bevindt zich een uitzichtpunt met een stenen tableau waarop 51 meter als hoogte staat gegraveerd. Haarlem is vanuit de uitzichttoren goed te zien en de zee ook, maar anno 2015 benemen bomen het uitzicht op IJmuiden en Amsterdam bijna volledig. Het Kopje grenst aan de Kennemerduinen en wandelpark Caprera.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het uitzichtduin werd eind negentiende eeuw aangelegd. Na een bezoek in 1894 van de toenmalige koninin Wilhelmina kreeg het de naam Wilhelminaduin. In 1908 werd het duin verhoogd en er kwam ook een oriëntatietafel geschonken door 'Bloemendaal's bloei.'[1] In de volksmond kreeg het duin de naam 'Kopje van Bloemendaal'. Dit refereerde aan de kopjes (heuvels) in Zuid-Afrika die een grote rol speelden in de strijd van de Boeren daar.[2] In Nederland was voor die oorlog tegen de Engelsen veel belangstelling. Het wandelgedeelte bij het Kopje bleef Wilhelminapark heten.

In de Tweede Wereldoorlog is door de Duitsers van het uitzichtpunt een in een betonnen toren ondergebrachte waarnemingspost gemaakt. In 1946 werd die bunker in gebruik genomen als uitkijktoren voor het publiek.

Het bouwwerk is in 2008 volledig gerestaureerd. Het object staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De weg naar het uitzichtpunt is vanwege de klim een populaire route voor wielrenners. Op 8 november 2018 werd ter markering van het hoogtepunt door de Gemeente Bloemendaal besloten om een bordje met verwijzing naar de hoogte aan te leggen.[3] Traditioneel gebruikten wielrenners de brievenbus als markering, zoals al werd beschreven in 43 wielerverhalen van Tim Krabbé. Deze werd echter in 2018 weggehaald.[4] In aanwezigheid van Gré Knetemann (weduwe van Gerrie Knetemann) en Thijs Zonneveld (wielerjournalist en schrijver) onthulden de gemeente Bloemendaal en PostNL op dinsdag 7 mei 2019 een nieuw symbolisch finishpunt op ’t Kopje van Bloemendaal: een bord van een brievenbus op ware grootte, met daarop een eerbetoon aan Gerrie Knetemann, de enige echte 'Koning van ’t Kopje'.

Op het duin liggen een restaurant, een pannenkoekenhuis en een openluchttheater. Sportpark 't Kopje is de naam van de sportaccommodatie van HC Bloemendaal gelegen aan de voet er van.