Kops Plateau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kops plateau)
Kops Plateau
Kopse Hof
Kops Plateau
Uitzicht vanaf het Kops Plateau
Kops Plateau (Nederland)
Kops Plateau
Situering
Coördinaten 51° 50′ NB, 5° 54′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Nijmegen
Informatie
Omschrijving fort, militaire bijgebouwen, begraafplaats en afvalstort
Periode 1e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Kopse Hof tussen 1769 en 1779, inktschilderij van Hendrik Hoogers (1747-1814)

Het Kops Plateau, ook bekend als Kopse Hof, is een hoge vlakte ten oosten van Nijmegen. Aan de zuidoever van de Waal ligt het op de stuwwal die vanuit de rivierbedding vrij steil omhoog loopt. De Romeinen wisten deze stuwwal op waarde te schatten, omdat men de Waal, de Rijn en het hele gebied tot Arnhem goed kon overzien.

Ze bouwden een versterking op de Kopse Hof, een andere versterking iets westelijk van het Valkhof en nog een versterking op de Hunnerberg die tussen het Valkhof en de Kopse Hof gelegen is. Deze versterkingen maakten deel uit van de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Neder-Germaanse limes.

Zie Ulpia Noviomagus Batavorum#Kops Plateu voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op de Kopse Hof zijn veel archeologische vondsten gedaan, hiervan is een groot aantal tentoongesteld in het museum Het Valkhof in Nijmegen. De opgraving is weleens "de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie" genoemd en is tegenwoordig weleens in gebruik als locatie van het tweejaarlijkse Nijmeegse "Romeinenfestival".

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Lange tijd heeft men gedacht dat op de Kopse Hof Oppidum Batavorum (Stad der Bataven) lag, maar de laatste tijd menen archeologen dat deze stad op het Valkhof gebouwd was.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • H. van Enckevort en K.Zee, Het Kops Plateau. Prehistorische grafheuvels en een Romeinse legerplaats in Nijmegen (1996 Abcoude/Nijmegen)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]