Korenmarkt (Arnhem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korenmarkt
Korenmarkt met de Korenbeurs
Korenmarkt met de Korenbeurs
Geografische informatie
Locatie       Arnhem
Algemene informatie
Aangelegd in 13e eeuw
Bebouwing Horeca

De Korenmarkt is een plein in het centrum van Arnhem, hoofdstad van de Nederlandse provincie Gelderland. Het plein grenst aan het Willemsplein. Ook de Pauwstraat, de Nieuwe Plein en de Korenstraat komen uit op het plein.

De Korenmarkt behoort door de vele horecagelegenheden en terrasjes tot de bekendste uitgaansgebieden in Arnhem en biedt plaats aan verschillende evenementen. Met Koningsdag en Hemelvaart vinden op de Korenmarkt evenementen plaats. De Gelderse hoofdstad behoort tot de populairste steden van Nederland voor Koningsdag festiviteiten.

Geschiedenis[bewerken]

De Korenbeurs uit 1899 is aan het plein gelegen. De Korenbeurs werd ontworpen door architect J.W. Boerbooms als graanbeurs. Sinds de 13e eeuw was Arnhem een handelsplaats voor granen. In 1845 besloot de Arnhemse gemeenteraad om de graankooplieden beschutting te geven bij hun handel. Op de Korenmarkt werd een open galerij gebouwd met koepeldak. In 1899 werd dit afgebroken om plaats te maken voor de Korenbeurs.

Tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vond de graanhandel plaats in de Korenbeurs. Tevens was De Korenbeurs één van de tijdelijke opvanglocaties voor de vele Belgische vluchtelingen die Nederland binnenkwamen. In 1916 werd de beurs in gebruik genomen door kunstvereniging Artibus Sacrum. Sinds 1973 was het een bioscoop van Focus filmtheater. In 2018 vertrok Focus naar een nieuw pand op het Audrey Hepburnplein. De Korenbeurs wordt vervolgens verbouwd tot een foodhal.

Aan de Korenmarkt zijn twee rijksmonumenten gelegen, te weten de nummers 26 en 29. De eerste is een voormalig Lutherse Kerk die in de periode 1735-1737 gebouwd is. Nadat het pand in 1898 uit haar functie is ontheven, is het gebruikt als graanpakhuis en horecagelegenheid. Het tweede rijksmonument is een voormalig graanpakhuis aan de zuidzijde van het plein. Deze is in 1895 gebouwd, maar fungeert tegenwoordig eveneens als horecagelegenheid. Naast de rijksmonumenten kent het plein verschillende panden die aangewezen zijn als gemeentelijk monumenten.

Foto's[bewerken]