Korenslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korenslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Kornnatter.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Gladde slangen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Pantherophis
Soort
Pantherophis guttatus
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen Korenslang op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Korenslang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De korenslang[2] of rode rattenslang (Pantherophis guttatus) is een slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1766. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber guttatus gebruikt. De soort werd later als Elaphe guttata aangeduid.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De lengte bedraagt ongeveer 1,2 meter met uitschieters tot meer dan 1,75 m. De kleur is overwegend bruin tot oranje; met op de rug afstekende, donkeromzoomde helderrode strepen of vlekken. De kleur en tekening zijn echter zeer variabel door het grote verspreidingsgebied. Ze hebben een slank, gespierd lichaam met een kleine kop.

Leefwijze[bewerken]

De korenslang is een beweeglijke, terrestrische, in de bossen levende slang. Op het menu staan voornamelijk knaagdieren zoals muizen en ratten en soms andere dieren als kikkers, hagedissen of vogels. De prooi wordt gewurgd, de korenslang is niet giftig. Het is eigenlijk een nachtdier, maar in koelere jaargetijden kunnen ze ook overdag actief zijn. Worden ze bedreigd, dan trillen ze met de staart en richten zich vaak op, klaar voor de aanval. Ze kunnen ook een stinkende stof uitscheiden.

Voortplanting[bewerken]

Een legsel bestaat meestal uit maximaal 25 eieren, die in rottend plantenmateriaal worden afgezet.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort komt alleen voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Men vindt ze op de grond, in bomen, op gebouwen en onder houtblokken, stenen of puin.

Kweek[bewerken]

De korenslang is een populaire slang bij terrariumhouders. Er worden vele kleurvarianten gekweekt. Een bijzondere variatie is snow, hierbij ontbreken de rode en zwarte pigmenten.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]