Korg MS-20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korg MS-20
Synthesizer
De Korg MS-20 monofone synthesizer
De Korg MS-20 monofone synthesizer
Jaar 1978
Type display Enkele LED's
Toetsenbord 37 toetsen
Polyfonie monofoon
Type synthese 2 VCO's (subtractief analoog)
Filters Highpass (6dB/oct) en lowpass (12dB/oct) VCF
Multitimbraal nee
Geheugen geen
Effecten geen
Aansluitingen Audio uitgang (ook voor hoofdtelefoon), maar ook alle andere aansluitingen op het patch-paneel:

ADSR uit, AR uit en trigger in, omgekeerde AR uit, LFO uit, sample and hold (clock ingang, ingang en uitgang), CV en trigger uit en in, CV in voor VCO 2, aparte VCA uitgang en ingang, noise generator uitgangen, momentary switch uitgang, modulatiewiel uitgang, modulatieingangen (voor de VCO's, VCF's, VCA en alles samen), audio ingang naar de filters, de aansluitingen voor de ESP (external signal processor) (audio in, low en high-cut uit, cv uit, trigger uit en envelope uit).

Control CV/Gate (Hz/volt type)
Extra's Het patchpaneel en de speciale, rauwe filters.
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Korg MS-20 is een analoge monofone synthesizer geproduceerd vanaf 1978 tot begin jaren 80.

De MS-20 is een semi-modulaire synthesizer. Dit wil zeggen dat vanbinnen de verschillende onderdelen (de 2 VCO's, 2 VCF's, VCA, LFO, ADSR en AR (een ADSR zonder D en S)) al zo verbonden zijn dat het een 'standaard' synthesizer is. Maar hieraan kun je veel veranderen door met kabeltjes de onderdelen anders aan te sluiten op het patchpaneel rechts. Dit gebeurt met 1/4" jack-kabeltjes. De MS-20 staat dus bekend om zijn vele mogelijkheden, maar ook om zijn 'rauwe' klank en dat is dan vooral te danken aan de filters. De filters die zijn opgebouwd rond de KORG 35-IC, dat is het geval in de vroegste reeks die geproduceerd is, ze klinken het meest 'rauw', de latere zijn opgebouwd rond de LM13600 IC en klinken iets 'normaler en schoner'.

Dit zijn alle mogelijkheden op een MS-20:

Onderdelen < mogelijkheden Losse modules op het patchpaneel
VCO 1 - Golfvomen: triangle, saw, square (pulsbreedte is regelbaar) en ruis

- Octaaf is instelbaar van 32' tot 4'

Sample and hold
Mixer voor VCO 1 en VCO 2 2 levelknopjes
VCO 2 - Golfvormen: saw, square, 10% puls en ringmodulatie tussen de square van VCO 1 en die van VCO 2

- De frequentie is regelbaar (-12 tonen tot +12) - Octaaf is instelbaar van 16' tot 2'

Ruis generator (witte en roze)
Highpass VCF Cutoff frequentie en resonance (peak genoemd) External signal processor (volgt de frequentie van een geluidssignaal en zet het om in een spanning zodat het gebruikt kan worden om bv. de VCO's mee aan te sturen)
Lowpass VCF Cutoff frequentie en resonance (peak genoemd) Tweede VCA
LFO Draaiknop om de golfvorm te laten variëren van saw>triangle>ramp of de pulsbreedte van de uitgang op het patchbord.

Regelbare snelheid

Modulatiewiel en momentary switch
ADSR Hold, attack, decay, sustain en release tijd En meer eventuele verbindingen (zie hiernaast)
AR Delay (beginpunt van de envelope), attack en release tijd
Portamento en fine tune

De MS20 wordt gezien als de grotere broer van de Korg MS-10 die slechts één VCO, geen AR, geen ESP en geen Highpass VCF bevat.

Alhoewel de Korg MS-20 al oud is, is het nog steeds een veel gezochte/gebruikte synthesizer. O.a. volgende artiesten hebben de KORG MS-20 gebruikt, of gebruiken hem nog steeds: Future World Orchestra, Apoptygma Berzerk, Astral Projection, Deutsch-Amerikanische Freundschaft, Felix Kubin, Liaisons Dangereuses, Soulwax, Air, A Flock of Seagulls, Liam Howlett van The Prodigy, Simian Mobile Disco, Spleen United, Daft Punk, Digitalism, Shapeshifter, William Orbit, Electrosexual, Simon Posford, Skinny Puppy, Greg Anderson, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Eliot Lipp, Chicks on Speed, Severed Heads, Safety Scissors, Goldfrapp, Dubstar, Covenant, The Faint, Mr. Oizo, Kimouts, Zia McCabe van The Dandy Warhols, Foals, friendly fires, Klaxons, Royksopp, Legowelt, Neon Indian en The Presets. Aphex Twin en Mira Aroyo van Ladytron sturen beide graag veel van hun klanken door de ESP (External Signal Processor).