Korg Poly-800

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korg Poly-800
Synthesizer
De Korg Poly-800
De Korg Poly-800
Jaar 1983 - 1987
Type display Alfanumeriek
Klavier 49 toetsen
Polyfonie 8-stemmig
Type synthese 2 DCO's (digitaal-bestuurde analoge oscillators)
Filters 1 VCF, 1 LPF
Multitimbraal nee
Geheugen 64 patches
Effecten chorus
Aansluitingen audio, MIDI
Control MIDI IN/OUT/THRU, 4 weg-joystick
Extra's 256-event step-time-sequencer
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Korg Poly-800 is een 8-stemmige polyfone synthesizer, uitgebracht door Korg, die in 1983 verscheen als budgetvriendelijk antwoord op de Juno-synthesizerserie van Roland.

Beschrijving[bewerken]

De Poly-800 heeft een klavier met 49 toetsen zonder aanslaggevoeligheid. Er zijn twee knoppen voor datainvoer, en een joystick voor het moduleren van de DCO-hoogte of de VCF. Ondanks dat de Poly-800 een MIDI-interface heeft, is dit een eenvoudige implementatie zonder sysex-functionaliteit. De Poly-800 heeft een polyfonie van 8 stemmen met 1 DCO per stem. Er kon worden geschakeld naar dubbele modus waarmee twee DCO's worden gestapeld, maar hiermee wordt de polyfonie gehalveerd naar 4 stemmen.

Verder zijn er drie digitale omhullendegenerators (envelope generator), een ruisgenerator, een LFO, en een chorus-effect. De Poly-800 heeft een eenvoudige sequencer ingebouwd. De synthesizer werkt op batterijen die ca. 6 uur meegaan, en kan via een band worden omgehangen als een gitaar.

Opvolging[bewerken]

De Poly-800 werd opgevolgd door de Poly-800 II die meer MIDI-functionaliteit bood, en een uitgebreide digitale vertraging (zeer korte echo) aan boord had die de chorus verving.

Heden[bewerken]

De geluiden van de Korg Poly-800 zijn tegenwoordig nog terug te horen, met name in trance en techno-muziek. De Poly-800 wordt daarom nog regelmatig aangetroffen bij bands in dit genre.