Korg Prophecy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korg Prophecy
Synthesizer
Korg Prophecy (small).jpg
Jaar 1995
Klavier 37 toetsen, aanslaggevoelig en aftertouch
Polyfonie Monofoon
Type synthese Physical modelling
Filters Stemfilter
Multitimbraal Monotimbraal
Geheugen 2x64 patches
Control MIDI
Extra's Aanraaklint, arpeggiator
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Korg Prophecy is een monofone virtueel analoge synthesizer geïntroduceerd door Korg in 1995.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Prophecy is net als de Z1 een directe afstammeling uit Korgs OASYS-project. Het is een monofone synthesizer met drie octaven, en was een pionier in de midden jaren 90 populaire trend 'terug-naar-analoog'. Het instrument heeft toewijsbare knoppen, en een balk die zowel werkt als modulatiewiel en aanraaklint. Vanwege de dertien DSP-gemodelleerde oscillatortypen die weer elk een groot aantal parameters bevatten is het bewerken van klanken niet eenvoudig en rechtlijnig.

De Prophecy bevat enkele effecten, zoals distortion, wave shaping, delay, galm, en chorus met flanger, en 128 geheugenplaatsen voor eigengemaakte klanken. Er is geen sequencer aanwezig, wel een ingebouwde arpeggiator.

Uitbreidingskaart[bewerken | brontekst bewerken]

Korg deed een grote doorbraak in die tijd, door het aanbieden van een goedkope uitbreidingskaart voor de Trinity, waarin de gehele klankbron uit de Prophecy was geïntegreerd. In deze uitbreidingskaart werd de arpeggiator geschrapt, maar de bewerkingsmogelijkheden zijn sterk verbeterd dankzij het grote aanraakscherm van de Trinity.

Korg Z1[bewerken | brontekst bewerken]

Een direct afgeleide van de Prophecy is de Korg Z1 uit 1998. Dit is een 12-noten polyfone synthesizer met betere klankmodellering, uitgebreide fysieke besturing, een 61-noten klavier, groter scherm, en 6-delen multitimbraal, meer klanken, en twee programmeerbare arpeggiators.

Bekende gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]