Korg X3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korg X3
Synthesizer
De Korg X3 Synthesizer/Workstation
De Korg X3 Synthesizer/Workstation
Jaar 1993
Type display lcd
Toetsenbord 61 toetsen (velocity en aftertouch)
Polyfonie 32 stemmen
Type synthese 16 bit-multisamples (6 Mb)
Filters geen
Multitimbraal volledig
Geheugen 200 patches, 200 performances
Effecten 47
Aansluitingen standaard
Control standaard pitch/modulatie
Extra's 16 track sequencer
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Korg X3 is een digitale synthesizer/workstation, gefabriceerd door Korg in 1993. Het instrument is bijna geheel samengesteld rondom een aantal 16 bit-multisamples.

De X3 is vooral bruikbaar als masterkeyboard, of juist wanneer geen sequencer voorhanden is (de sequencer kan zowel de interne sounds als externe apparaten aansturen via MIDI). Qua geluid valt de X3 niet echt op, en ook de edit-mogelijkheden zijn beperkt. De parameters die wel gewijzigd kunnen worden zijn lastig toegankelijk via het menu. Het kleine display helpt daarbij ook niet mee. Dit tekort kan worden omzeild door externe edit-software als "Xedit". Daar staat tegenover dat de drumsounds zeer goed zijn en het toetsenbord van hoge kwaliteit is. De effecten klinken mooi en helder, ook al lijkt de reverb soms te veel kleuring te geven aan het geluid. Aan de andere kant kan dat juist weer een gewenst effect opleveren.

De Brass en Strings-geluiden zijn goed, de orgels klinken uitstekend, al is een extern Leslie-effect geen overbodige luxe.

De X3 is een effectieve alleskunner, al blinkt deze synth nergens echt in uit en missen typische synthesizer-opties als portamento en een arpeggiator. Daar staat tegenover dat de tweedehands prijs voor dit instrument niet hoog is.