Kornet (militair)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een kornet is de laagste officiersrang bij de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marechaussee en is, gelijk aan de rang vaandrig, bedoeld voor officieren in opleiding. Alleen bij de artillerie, cavalerie en marechaussee wordt de vaandrig kornet genoemd. Het rangteken is een stip, gelijk aan dat van de adjudant-onderofficier. Een kornet is nog niet als officier beëdigd door ZM de Koning. Binnen de krijgsmacht wordt hij echter wel als officier behandeld. Ook voor functies binnen de NAVO komt de vaandrig en kornet in aanmerking voor functies op het OF1 niveau. Een kornet heeft géén goudkleurige stip als rangonderscheidingsteken maar een zilverkleurige; ook de officieren van onder meer de cavalerie hebben zilverkleurige sterren en balken; een korporaal van de cavalerie heeft ook witte strepen evenals de wachtmeester.

Bij de Koninklijke Marine is er geen direct overeenkomstige rang. Luitenant ter zee der 3e klasse OF-1, komt het dichtste in de buurt maar deze is al wel beëdigd tot officier. Officieren in opleiding worden bij de Marine adelborst genoemd, overeenkomstig met cadet.

Tegenwoordig komt de term kornet eigenlijk alleen voor als cadet-kornet. Cadet-kornet is een rang die wordt gebruikt op de Koninklijke Militaire Academie te Breda, de officiersopleiding van de Landmacht en Marechaussee. Cadet-kornet is daarmee de eerste officiersrang van de Marechaussee en van de landmacht voor de cavalerie en artillerie, maar het houdt in dat de cadet nog in opleiding is. De eerste rang boven kornet is tweede luitenant.

Rangonderscheidingstekens van de Nederlandse Krijgsmacht[bewerken]

Koninklijke Landmacht Koninklijke Marechaussee
Kornet
Cavalerie/Artillerie
Nl-landmacht-vaandrig.svg Kornet Nl-marechaussee-adjudant onderofficier.svg

Officiersrangen (van hoog naar laag)[bewerken]

Zie ook[bewerken]