Kortrijk 1302

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kortrijk 1302
Groeningemuseum Kortrijk
de Groeningeabdij te Kortrijk
de Groeningeabdij te Kortrijk
Locatie Begijnhofpark, Kortrijk, België
Thema Guldensporenslag en Vlaamse ontvoodging en Vlaamse identiteitsvorming
Lid van Stedelijke Musea Kortrijk
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Kortrijk 1302 is een museum in het Begijnhofpark in de Belgische stad Kortrijk. Het multimediale museum bevindt zich in de Groeningeabdij en behandelt de mythevorming rond de Guldensporenslag, de historische veldslag die uitgevochten werd op de Groeningekouter te Kortrijk op 11 juli 1302.

Het Museum[bewerken]

In het museum vindt men onder meer afbeeldingen, videofragmenten, beelden, munten, helmen, wapens, wapenuitrustingen, kranten, schilderijen enz. Men kan tijdens het bezoek gebruikmaken van een audiogids.

Hier wordt ook het paardenhangertje van Gwijde van Namen bewaard.

Het museum is een realisatie van de stad Kortrijk, Kortrijk 1302 en de werking Stedelijke Musea Kortrijk. Het heeft de financiële steun gehad van de Europese Gemeenschap, de Vlaamse overheid, het Vlaams Parlement, toerisme Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen. Er was ook de medewerking van Westtoer, het West-Vlaams provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie en van Toerisme Leiestreek. De visualisatie werd verzorgd door Barco.

Naast de vaste tentoonstelling over de Guldensporenslag worden er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Voor wie?[bewerken]

Aangezien Kortrijk 1302 een inzicht geeft in de oorzaken en gevolgen van de Guldensporenslag spreekt men een breed publiek aan. Zowel gezinnen, groepen als scholen zijn er welkom en krijgen een speciaal programma op maat.

Er zijn verkleedsessies, mogelijkheid tot een verjaardagsfeestje, kortingsprijzen voor groepen, een schoolprogramma met educatieve pakketten en dagprogramma’s, enzovoort. Voor ieder wat wils, en op elke eerste zondag van de maand is de toegang tot het museum gratis.

Geschiedenis van het gebouw[bewerken]

De twee dochters van Walter van Kortrijk erfden een leen, hierin maakten ze het latere klooster van Groeninge. De Groeningeabdij bleef er drie eeuwen gevestigd, en in 1302 vond vlak bij het klooster de Guldensporenslag plaats.

Later, in de zeventiende eeuw, vonden tal van mirakelen plaats rond het klooster. Voor de Kortrijkzanen was dit vaak hun laatste hoop en zij brachten dan ook vaak eieren of andere waren om bijvoorbeeld goed weer aan te vragen bij de zusters.

Het museum is vandaag dan ook gelegen in het 17de-eeuwse onderkomen van de zusters, vlak bij de Houtmarkt en het Begijnhofpark. Dit park was vroeger de kloostertuin. De gebouwen werden in fasen gerestaureerd en er werden nieuwe elementen toegevoegd. Het geheel was klaar in 2006 en ook toerisme Kortrijk vindt hier zijn onderkomen.

Externe link[bewerken]