Kosmodroom Vostotsjny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste lancering vanaf Kosmodroom Vostotsjny in 2016

Kosmodroom Vostotsjny in Rusland is een lanceerbasis van het Russische ruimteagentschap Roskosmos die in het uiterste oosten van Rusland is gelegen. In 2016 werd de eerste vlucht er gelanceerd.

Rusland wil door deze nieuwe lanceerplaats minder afhankelijk van Kosmodroom Baikonoer in Kazachstan worden. Bovendien betaalt Roskosmos stevig aan Kazachstan voor het lanceren vanuit Bajkonoer en bespaart het Roskokosmos door vanaf Vostotsjny te lanceren veel geld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp voor de basis werd in 2010-2011 gemaakt waarna de bouw begon. De lanceerbasis had in 2018 voltooid moeten zijn, maar de bouw werd door corruptie[1], stakingen en ontwerpfouten flink vertraagd. Stakingen braken uit doordat de corrupte hoofdaannemer de salarissen van zijn bouwvakkers in eigen zak stak en uitbetaling meer dan een half jaar op zich liet wachten. Ook bleek de assemblagehangar voor de Sojoez 2-raketten te zijn ontworpen voor een kleinere, oudere variant van de Sojoez waardoor de Sojoez 2 er niet in paste. Inmiddels zijn de systemen voor Sojoez 2-raketten volledig operationeel.

Bij de bouw van het kosmodroom is volgens de BBC een bedrag ter waarde van minimaal 133 miljoen Pond op corrupte wijze zijn verdwenen. Verschillende top officials zijn daarvoor in de gevangenis beland.[2]

Lanceerplatforms[bewerken | brontekst bewerken]

Er staan drie lanceerplatforms gepland.

  • Complex 1S is voor de Sojoez ingericht en werd op 28 april 2016 voor het eerst gebruikt.
  • Complex 1A voor de Angara. Een serie medium tot heavy lift-raketten die in ontwikkeling zijn en de Proton-M moeten vervangen. Met de bouw van dit platform was in augustus 2019 aangevangen.[3] Een eerste lancering wordt er niet eerder dan 2021 verwacht.
  • PU-3 wordt de lanceerplaats voor Ruslands super heavy lift-raket.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nieuwe routines veroorzaken in de ruimtevaart een enkele keer fouten. In november 2017 mislukte de tweede Sojoezlancering vanaf Vostotsjny doordat de Fregat-trap per abuis was geprogrammeerd voor een lancering vanaf Bajkonoer. De rakettrap bevond zich daardoor na de lancering ergens anders dan hij volgens de boordcomputer zou moeten zijn en draaide zich om en stuurde de satelliet Meteor-M terug richting de Aarde.
  • Het plan voor bemande ruimtevluchten vanuit Vostotsjny brengt een moeilijkheid met zich mee. Wanneer een lancering tijdens de vlucht zou worden afgebroken zou de capsule op een plaats in zee landen waar Rusland weinig schepen beschikbaar heeft. Cosmonauten zouden dan mogelijk dagen in hun capsule moeten wachten op een bergingsschip.

Externe Link[bewerken | brontekst bewerken]