Kosovo Security Force

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kosovo Security Force
Forca e Sigurisë së Kosovës
Косовске безбедносне снаге
Kosovo Security Force
Land Vlag van Kosovo Kosovo
Hoofdkwartier Pristina
Oprichting 2009
Leiding
Opperbevelhebber Rrahman Rama
Verantwoordelijke minister Armend Mehaj
Slagkracht
Eenheden Coat of arms of the Kosovo Force.svg Kosovo Force
Flamuri i Policisë së Kosovës.svg Kosovaarse politiekorps
Minimumleeftijd 18
Uitgaven
Jaarbudget* €69.976.970

De Kosovo Security Force (Albanees: Forca e Sigurisë së Kosovës; Servisch: Косовске безбедносне снаге) is het leger van Kosovo. De belangrijkste taken zijn territoriale verdediging, zoek- en reddingsacties, het opruimen van gevaarlijke stoffen en brandbestrijding. De commandant is generaal Rrahman Rama.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kosovo was lang onderdeel van Joegoslavië en dus had het Joegoslavisch leger het gebied onder zijn hoede. Na de burgeroorlog in 1999 kwam Kosovo onder VN-toezicht te staan.

Nadat Kosovo in februari 2008 onafhankelijk werd van Servië begonnen de Kosovo Force en het Kosovo Protection Corps de voorbereidingen voor de vorming van de Kosovo Security Force. De toelating en de opleiding van personeel begon in juni van dat jaar. Leden van de NAVO gingen naar Kosovo om het proces te begeleiden en vanaf begin december 2008 begonnen de selecties van kandidaten tussen de 18 en 30 jaar oud. In december 2018 keurde de Kosovaarse regering de wetgeving goed om de Kosovo Security Force te definiëren als een "professionele militaire macht" en om een ministerie van Defensie op te richten.[1]

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere burger van Kosovo die ouder is dan 18 jaar komt in aanmerking om te dienen in de Kosovo Security Force[2]. Het Kosovaarse leger bestaat voor meer dan 90% uit Albanezen.