Naar inhoud springen

Kossuthprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Béla Bartók
Sándor Márai
Imre Kertész
Rubiks kubus

De Kossuthprijs is een van de meest prestigieuze Hongaarse onderscheidingen, vernoemd naar de politicus Lajos Kossuth, een van de hoofdrolspelers in de Hongaarse Revolutie van 1848. De prijs wordt sinds 1990 uitgereikt door de president van Hongarije op voordracht van de premier. De eerste uitreiking was op 15 maart 1948 op de honderdste gedenkdag van de Revolutie. Toen werden prijzen toegekend voor buitengewone bijdragen aan de Hongaarse kunst, literatuur, wetenschap en bijdragen aan de socialistische samenleving in het algemeen. Sinds 1963 worden enkel nog de prijzen voor kunst en literatuur uitgereikt.

Er bestaan twee rangen: de reguliere Kossuthprijs en de grote Kossuthprijs (Kossuth-nagydíj). De laatste is tot 2012 zes keer toegekend. Ook ensembles kunnen de Kossuthprijs ontvangen.

De prijs is gedoteerd met het zesvoudige (tot 2013 het vijfvoudige) van het gemiddelde nettoloon in Hongarije en is, evenals de Széchenyiprijs, belastingvrij. Winnaars van de grote Kossuthprijs ontvangen tweemaal zoveel.

Enkele bekende winnaars zijn: