Kotor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kotor
Котор
Gemeente in Montenegro Vlag van Montenegro
Vlag van Kotor Wapen van Kotor
Kaart van Kotor
Algemeen
Oppervlakte 335 km²
Inwoners 22.947 (in hoofdplaats 13.510) (68,50 inw./km²)
Overig
Kenteken KO
Netnummer (+381) 82
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Europa
Natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Kotor
Werelderfgoed cultuur
Kotorstarigrad.JPG
Land Vlag van Montenegro Montenegro
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 125
Inschrijving 1979 (3e sessie)
Bedreigd 1979-2003
UNESCO-werelderfgoedlijst

Kotor (Montenegrijns: Котор; Italiaans: Cattaro; Latijn: Acruvium) is een stad in Montenegro, met 23.000 inwoners (2003).

Kotor is een oude havenstad, gelegen aan de baai van Kotor, een diepe inham van de Adriatische Zee in de Montenegrijnse kustlijn. De oude stad wordt omringd door een vestingmuur en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Sinds de middeleeuwen was Kotor een kolonie van Venetië, daarna kwam het afwisselend onder Oostenrijks en Italiaans bestuur, en in 1918 bij het toen opgerichte Joegoslavië.

Het is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Montenegro, de zogenoemde "ladder" is een weg met tientallen haarspeldbochten die een uitzicht op de stad en de baai biedt, de tocht naar boven kan alleen te voet worden afgelegd.

In het oude stadsgedeelte kan men verschillende kerken bezoeken. De stad is dan ook bekend om haar verschillende kerken. Verder ligt Kotor aan de voet van een berg. Op deze berg is de oude San Giovanni-vesting te bezichtigen. Vanaf hier heeft men uitzicht over de baai van Kotor en kan men de hele stad overzien.

Geboren[bewerken]

Externe link[bewerken]