Kouter (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kouter
Zondagse bloemenmarkt op de Kouter
Geografische informatie
Locatie       Gent, Vlag van België België
Postcode 9000
Portaal  Portaalicoon   Gent
De Kouter, vroeger bekend als de Paardenmarkt (Hippodroom), in de eerste helft van de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria illustrata, 1641)

De Kouter is een plein in het centrum van de Vlaamse stad Gent. Oudere benamingen voor dit plein zijn Paardenmarkt, en Place d'Armes. Het plein werd van oudsher niet alleen gebruikt voor allerlei festiviteiten, maar ook voor volksvergaderingen in de stad. Sinds 1772 wordt er op zondag een bloemenmarkt gehouden.[1] Tijdens de Gentse Feesten gaat hier jaarlijks het Bal 1900 door.[2]

De Kouter wordt omringd door statige, veelal negentiende-eeuwse gebouwen, waaronder ook het Handelsbeursgebouw en Hotel Falligan. Op het plein bevindt zich een laat-19e-eeuwse, gietijzeren kiosk, gebouwd naar ontwerp van de Gentse stadsarchitect Adolphe Pauli in 1878.[3] Aan de kant van de Zonnestraat is het gedicht Een kus op de Kouter van Lut de Block te lezen.[4] Er staat ook een modern kunstwerk van de Amerikaanse kunstenares Jessica Diamond dat de titel "The Mystic Leaves" draagt. In 1998 werd het gehele plein grondig gerestaureerd.

Zie de categorie Kouter van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.