Kröller-Müller Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kröller-Müller Museum
Entrance Kröller-Müller Museum.JPG
Locatie Otterlo, Gelderland, Nederland
Type moderne kunst
Opgericht 1938
Personen
Directeur Lisette Pelsers
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Helene Müller en Anton Kröller, ca. 1888
Kunstwerk Five Columns door Ian Hamilton Finlay

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe te Otterlo in de Nederlandse provincie Gelderland. Het museum en het aangrenzende beeldenpark, samen circa 25 hectare, genieten internationale bekendheid. Jaarlijks komen er ruim 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is vernoemd naar Helene Kröller-Müller, die, geadviseerd door kunstpedagoog H.P. Bremmer, een groot deel van de collectie bijeenbracht.

Het museum is in opdracht van de Kröllers ontworpen door de Belgische architect Henry Van de Velde. Het is in 1938 geopend. Het gebouw is tegenwoordig eigendom van de Staat der Nederlanden die het in 1977 liet uitbreiden met onder meer expositiezalen, depots en een nieuwe entree, naar ontwerp van architect Wim Quist.

In 1961 voegde directeur Bram Hammacher een beeldenpark aan het museum toe. In 1963 volgde Rudi Oxenaar Hammacher op en in 1990 werd Evert van Straaten de directeur. Sinds 2011 is Lisette Pelsers directrice.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum heeft een wereldberoemde collectie schilderijen en tekeningen van de kunstenaar Vincent van Gogh. Daarnaast is er een rijke collectie moderne en hedendaagse kunst waaronder ruim 400 werken (internationale avant-garde uit de jaren 60 tot heden) uit de voormalige collectie Visser, waaronder werken van Anselm Kiefer, Richard Long en Ellsworth Kelly. In 2005 werd een legaat, bestaande uit 28 werken en diverse correspondentie, uit de nalatenschap van Rudi van Deventer (zoon van de museumdirecteur tijdens de oorlogsjaren) aanvaard.

Ook zijn er werken van onder anderen:

Selectie van enkele kunstwerken in het Kröller-Müller Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Beeldenpark[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie beeldenpark van het Kröller-Müller Museum voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum is met zijn 25 hectare een van de grootste en tevens een van de meest gerenommeerde beeldenparken van Europa.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lisette Pelsers, Toos van Kooten, Bas Mühren, Jaap Bremer, Kröller-Müller Museum. Otterlo: Kröller-Müller Museum, 2015

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]