Kraagpapegaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kraagpapegaai
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Deroptyus accipitrinus or Red-fan Parrot on ground.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Deroptyus
Soort
Deroptyus accipitrinus
(Linnaeus, 1758)
Kraagpapegaai.jpg
Afbeeldingen Kraagpapegaai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kraagpapegaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kraagpapegaai (Deroptyus accipitrinus) is een opmerkelijke vogel uit de Nieuwe Wereld die voorkomt in noordelijk Zuid-Amerika. De wetenschappelijke naam Deroptyus coronatus is verouderd, maar duikt nog weleens op. Het is de enige soort uit het geslacht Deroptyus (Wagler, 1832).

Kenmerken[bewerken]

De soort is te herkennen aan de rood met blauwe veren op de hals en de buik en de groene rug. De staartveren zijn ongeveer een derde van de lichaamslengte lang en vrij breed. De bouw van de papegaai doet enigszins denken aan die van een roofvogel, de havik-achtige ogen versterken dit alleen maar. De mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit en zijn moeilijk te onderscheiden. Het is een standvogel die een lengte van 35 centimeter en een gewicht van 250 gram kan bereiken.

De kraagpapegaai bezit verlengde halsveren die kunnen worden opgeheven om een grote felgekleurde waaiervormige kraag te vormen, die de grootte van de kop van de vogel aanzienlijk verhoogt. Deze opgezette verenkraag wordt waarschijnlijk gebruikt bij bedreiging.

Kraagpapegaaien leiden een onopvallend bestaan en leven in paren of in groepen tot 20 exemplaren. In de natuur zijn er slechts twee nesten onderzocht, beiden telden slechts een enkel kuiken. De kraagpapegaai wordt niet beschouwd als bedreigd (CITES II). De papegaai staat erom bekend agressief gedrag te vertonen naar soortgenoten, vooral in de paartijd, soms tot de dood erop volgt.

Leefwijze[bewerken]

De soort leeft over het algemeen in ongerepte bossen, en voedt zich met vruchten, zaden, noten, bessen en ander plantaardig materiaal in boomkruinen.

Voortplanting[bewerken]

Hij leeft paarsgewijs of in kleinere groepen. De kraagparkiet broedt in de natuur van november tot april. Hiervoor wordt een boomholte gebruikt waarin ook buiten de broedtijd de nacht wordt doorgebracht. Er worden doorgaans 2 tot 3 eieren gelegd die de pop in circa 26 dagen uitbroedt. Na ongeveer 9 weken verlaten de jongen het nest. Vaak wordt slechts één jong grootgebracht. De jonge vogels worden hoofdzakelijk door de man gevoederd.

Verspreiding[bewerken]

Deze soort komt voor in het Amazonebekken (de beide Guyana’s, Brazilië, Colombia, Peru, Zuid-Venezuela en Oost-Ecuador) en telt 2 ondersoorten:

  • D. a. accipitrinus: van zuidoostelijk Colombia tot noordoostelijk Peru, noordelijk Brazilië en de Guyana's.
  • D. a. fuscifrons: centraal Brazilië bezuiden de Amazonerivier.

Fotogalerij[bewerken]