Kraaikop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Haan en hen op een afbeelding van Jean Bungartz, 1885

De Kraaikop is een oud Nederlands hoenderras uit het zuiden van Noord-Brabant, dat verwant is aan het Hollandse kuifhoen.

Naamgeving[bewerken]

De naam is gebaseerd op het uiterlijk van het dier; de kop heeft sterke gelijkenis van de kop van een kraai. In andere landen wordt in de naam verwezen naar de plek van origine, namelijk Breda. Zo heet de Kraaikop in Groot-Brittannië bijvoorbeeld Breda Fowl. Verwarring treedt vaak op door de Duitse naam voor de Twentse hoenders: Kraienkopp. Afgezien van de naam hebben deze twee rassen echter niets met elkaar gemeen. In Duitsland wordt het ras ook wel "Gelre huhne", en dan wordt daarmee de koekoek variant bedoeld.

Kenmerken[bewerken]

Typisch voor het ras is de rudimentaire kuif, een plukje veren boven op de kop en de opstaande neusgaten. De dieren hebben geen kam. Andere kenmerken voor de Kraaikop zijn de gierhakken en de voetbevedering. De hennen zijn goede leggers en leggen bijna het hele jaar door witte eieren. Van oorsprong is de Kraaikop echter een vleesras. De dieren komen voor in de kleurslagen gezoomd blauw, koekoek, wit, zwart-bont en zwart.

Kriel[bewerken]

De Kraaikopkriel is in uiterlijk bijna gelijk aan de grote hoender, alleen is het dier kleiner. De dwerghoenders zijn ontstaan in de jaren dertig van de 20e eeuw. Nadat de krielen bijna waren uitgestorven, hebben fokkers in de jaren tachtig van de 20e eeuw de fok weer opgestart. Hierbij is gebruikgemaakt van nog aanwezig zijnde Kraaikopkrielen: Nederlandse uilebaardkrielen en Nederlandse sabelpootkrielen.

Externe link[bewerken]