Kraantje Lek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraantje Lek
Kraantje Lek
Kraantje Lek
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 36′ OL
Huidig gebruik restaurant
Opening 18e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 9678
Detailkaart
Kraantje Lek (Haarlem (hoofdbetekenis))
Kraantje Lek
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Kraantje Lek is de naam van een historische plek in Overveen, vlak bij Haarlem aan de voet van het steile duin De Blinkert. Men vindt er onder meer een restaurant en een speeltuin met een enorme wipwap.

De holle boom[bewerken]

Rechts de holle boom

Tot 2007 stond er het indrukwekkende overgebleven gedeelte van een bijzonder grote iep, die in Kennemerland al eeuwen bekendstaat onder de naam De holle boom van Kraantje Lek. De overblijfselen van de holle boom zijn in 2008 vervangen door een bronzen exemplaar, vervaardigd door beeldhouwer Kees Verkade.

In Haarlem en omstreken werd vroeger wel beweerd dat de kinderen in de holle boom ter wereld kwamen. Onder meer Nicolaas Beets en Lennaert Nijgh schreven teksten over de holle boom bij Kraantje Lek. Ook Godfried Bomans refereerde in zijn verhalen dikwijls aan Kraantje Lek. Als vrouwen langs de holle boom liepen, hoorden zij kinderstemmetjes zeggen :

"pluk mijn, 
pluk mijn, 
Alle dagen zal ik zoet zijn!" 


Er zijn in Nederland meerdere kinderbomen bekend.

Volksverhaal[bewerken]

Vanouds is bekend dat de Haarlemse moeders hun kindjes halen uit de kinderboom bij Kraantje Lek. In 1863 worden kleine Ot en zijn zusje in dat geloof opgevoed. Als hun moeder zich niet zo goed voelt, gaan ze met de meid en twee tantes naar De Blinkert. Ze komen bij de holle boom en willen de kindjes zien. Otje steekt zijn hoofd naar binnen, maar ziet niks en hij ruikt stilstaand water en rotte bladeren. Hij rukt zijn hoofd weer uit de boom en krijgt een schram op zijn wang. Als ze thuiskomen ligt er een nieuw kindje in de wieg, iedereen is blij behalve Otje. Hij roept dat de baby hem heeft gekrabd.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]