Kraayenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraayenstein
Wijk in Den Haag
Kijkduin
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Loosduinen
Oppervlakte 336 ha.  
Inwoners (2017) 5.250[1]
Overig
Wijknummer 16
Website Kraayenstein.info

Kraayenstein is een wijk aan de westelijke rand van Den Haag. De wijk bestaat uit de woonbuurt Kraayenstein en, ten westen van de Lozerlaan, de woonbuurt Vroondaal en het natuur- en recreatiegebied Madestein tot aan de Oorberlaan, de grens tussen Den Haag en Monster (gemeente Westland).

De wijk grenst aan de wijken Bouwlust en Vrederust, Kijkduin en Ockenburgh en Loosduinen.

Aan de rand van een drukke autoweg maar grenzend aan het natuurschoon is Kraayenstein een oase van natuurlijke rust. En dat heet een contradictio in terminis, oftewel een tegenstelling van formaat. Honderden aanwonenden van die drukke autoweg, de Lozerlaan, ervaren dagelijks de overlast van langsrazend verkeer, soms op nog geen 25 meter afstand van hun tuinen of balkons. Ondanks vele pogingen in de afgelopen decennia om de gemeente te bewegen adequate maatregelen te treffen, is er nog niets bereikt. En worden al die aanwonenden dagelijks blootgesteld aan fijnstof, stikstof en extreem verkeerslawaai. De maximum snelheid op de Lozerlaan is 50 km/uur, maar wordt door de politie niet gehandhaafd. Derhalve is de weg uitermate populair bij wegmisbruikers, die gemakkelijk snelheden halen van 100 km/uur en meer.

De wijk, met voornamelijk koopappartementen en huurwoningen in het hogere segment, heeft een bewonersaantal van 4000.

Bewonersoverleg[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de bewoners van Kraayenstein is er de stichting bewonersoverleg Kraayenstein. De leden/wijkbewoners nemen deel aan de diverse commissies in Loosduinen, bijvoorbeeld ruimtelijke ordening en verkeer, welzijn en beheer.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]