Krantenstrip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Winsor McCay's Little Nemo (1905), een Amerikaanse krantenstrip die op zondag verscheen.

Een krantenstrip is een stripverhaal of karikatuur dat oorspronkelijk verschijnt in een krant, en specifiek voor dat doel is geschreven[1] . Krantenstrips bestaan daarom vaak uit een enkele strook. De meeste van deze strips zijn gagstrips met een afgerond verhaal per individuele strip, maar er bestaan ook vervolgverhalen met een serieuze ondertoon. Krantenstrips verschijnen met dezelfde regelmaat als de krant waarin ze worden afgedrukt.

Krantenstrips worden na hun eerste publicatie vaak ook gebundeld in stripboeken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Krantenstrips behoren tot de oudste vorm van stripverhalen zoals men die vandaag de dag nog kent.

De eerste krantenstrips verschenen eind 19e eeuw in de Verenigde Staten.[2] The Yellow Kid wordt vaak gezien als de eerste echte krantenstrip, maar daarvoor verschenen soms al op strips lijkende afbeeldingen waarbij tekst en foto’s werden gecombineerd.

De Zwitserse auteur en tekenaar Rodolphe Toepffer wordt gezien als de grondlegger van de hedendaagse krantenstrip. Zijn verhalen zoals Histoire de M. Vieux Bois (1827) gebruikten voor het eerst de opzet die later ook door krantenstrips werd overgenomen.

De eerste krantenstrips waren meestal opzichzelfstaande verhalen met telkens andere karakters in andere situaties. De eerste krantenstrip met vaste personages was The Little Bears. De strip Mutt and Jeff uit 1907 was de eerste krantenstrip die dagelijks verscheen.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Met name in de Verenigde Staten worden krantenstrips vaak onderverdeeld in doordeweekse strips en zondagstrips. De doordeweekse strip verschijnt van maandag tot zaterdag in de krant en is doorgaans kleiner dan de zondagstrip (een enkele strook tegen meerdere stroken bij de zondagstrip). Ook worden doordeweekse strips vaak in zwart-wit afgedrukt tegen zondagstrips in kleur. Veel stripseries specialiseren zich in enkel doordeweekse strips of enkel zondagstrips, maar er zijn stripreeksen die beide publiceren zoals Garfield en Casper en Hobbes.

Verder zijn strips onder te verdelen naar genre. De meeste zijn humoristisch, maar ook andere genres zoals drama en avontuur komen voor.

Bekende krantenstrips[bewerken | brontekst bewerken]

Amerikaanse krantenstrips (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse krantenstrips (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Belgische krantenstrips (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Engelse krantenstrips (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Franse krantenstrips (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Deense krantenstrips (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]