Kravaalbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kravaalbos
Natuurgebied
Kravaalbos (België)
Kravaalbos
Situering
Land België
Coördinaten 50° 56′ NB, 4° 9′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,8 km²
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Foto's
Kravaalbos
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Site code (Europees) BE2300007

Het Kravaalbos is een bos van ongeveer 80 hectare dat grotendeels op het grondgebied van Meldert (Aalst) ligt en een deel op het grondgebied van Mazenzele (Opwijk) en Asse, meer bepaald nabij het gehucht Asse-ter-Heide. Het bos is grotendeels privé-eigendom; een kleiner deel is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het bos is ten noordwesten van Brussel gelegen aan de rand van het Pajottenland. Het is een restant van het vroegere Kolenwoud. De oppervlakte bedraagt iets meer dan 80 hectare. Er ligt een vijver ter grote van ongeveer 1,5 hectare tussen een ongestoord en een verstoord bosgedeelte. Dit water is ontstaan door de winning van zandsteen. In de twaalfde eeuw werd er op initiatief van de abdij van Affligem steengroeven geëxploiteerd. Met deze zandsteen zijn de parochiekerken van Mazenzele, Baardegem en Meldert (Oost-Vlaanderen) opgebouwd. Ook de Sint-Michielskathedraal in Brussel en de Sint-Janskathedraal van 's-Hertogenbosch in Nederland zijn uit deze zandsteen vervaardigd. Eind zestiende eeuw waren de groeven uitgeput.

Het landschap van het bos vertoont duidelijk tekenen van het heuvelland tussen Aalst en Brussel. Zo ligt het hoogste punt om en bij de 80 meter boven zeeniveau, en is er een hoogte-interval van ongeveer 50 meter. Het bos sluit aan op het Natuurpunt-reservaat 'Kravaalvelden' (grasland, hakhoutbos, elzenbroek met wilde hop).[1] Het Kravaalbos is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-habitatrichtlijngebied (Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen).

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het ongestoorde bosgedeelte is nog in natuurlijke staat. In dit gedeelte komen elzen en wilgen voor met als onderbegroeiing onder andere zeggen en bittere veldkers. In het verstoorde gedeelte zijn boomsoorten aangeplant, zoals de tamme kastanje, de es en de Amerikaanse eik. Wel komen daar nog resten van de oorspronkelijke ondergroei voor met onder andere valse salie, lijsterbes, dalkruid, kamperfoelie, lelietje-van-dalen. Op plaatsen waar de oorspronkelijke ondergroei werd weggehaald komen nu braam, gladde witbol en adelaarsvaren massaal voor. Daarnaast groeien er in het voorjaar tussen de adelaarsvarens wilde hyacint en bosanemoon. In de nattere gedeelten bloeit slanke sleutelbloem, speenkruid, dotterbloem.

Er komen allerlei diersoorten en insecten voor, zoals de ree, rode eekhoornbosuil, steenuil, middelste bonte specht, groene specht, buizerd, wespendief, boomklever, kleine ijsvogelvlinder, kievit, vuursalamander en sleedoornpage.

Landschapsbeleving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kravaalbos is te voet toegankelijk, onder andere via het wandelnetwerk 'Brabantse Kouters'/'Scheldeland'. Er zijn ook bewegwijzerde wandelingen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Door het Kravaalbos loopt het GR-pad 128 tussen Mazenzele en Meldert. Fietsen, mountainbiken en paardrijden zijn in het bos niet toegelaten.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kravaalbos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.