Kravaalbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kravaalbos
Natuurgebied
Kravaalbos (België (hoofdbetekenis))
Kravaalbos
Situering
Land België
Coördinaten 50° 56′ NB, 4° 9′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,8 km²
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Site code (Europees) BE2300007

Het Kravaalbos is een bos dat grotendeels op het grondgebied van Meldert (Aalst) ligt en een deel op het grondgebied van Mazenzele (Opwijk) en Asse, meer bepaald in het gehucht Asse-ter-Heide. Het bos is ten noordwesten van Brussel gelegen juist boven het Pajottenland. Het is een restant van het vroegere Kolenwoud. De oppervlakte bedraagt iets meer dan 80 hectare. Er ligt ook een grote vijver tussen het ongestoorde en verstoorde bos van ongeveer 1,5 hectare groot, ontstaan door de winning van zandsteen. Met deze zandsteen zijn de parochiekerken van Mazenzele, Baardegem en Meldert (Oost-Vlaanderen) opgebouwd. Ook de Sint-Michielskathedraal in Brussel en de Sint-Janskathedraal van 's-Hertogenbosch in Nederland zijn uit deze zandsteen vervaardigd. Het landschap van het bos vertoont duidelijk tekenen van het heuvelland tussen Aalst en Brussel. Zo ligt het hoogste punt om en bij de 80 meter boven zeeniveau, en is er een hoogte-interval van ongeveer 50 meter. Het natuurgebied is erkend als Europees Natura 2000-gebied (Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen).

Een gedeelte van het bos is nog ongerept. In dit gedeelte komen elzen en wilgen voor met als onderbegroeiing onder andere zeggen en bittere veldkers.

In het verstoorde gedeelte zijn boomsoorten aangeplant, zoals de tamme kastanje, de es en de Amerikaanse eik. Wel komen nog resten van de oorspronkelijke ondergroei voor met onder andere valse salie, lijsterbes, dalkruid, kamperfoelie, lelietje-van-dalen, bosanemoon. Op plaatsen waar de oorspronkelijke ondergroei werd weggehaald komen nu braam, gladde witbol en adelaarsvaren massaal voor. Daarnaast komt tussen de adelaarsvarens nog de wilde hyacint voor.

In de twaalfde eeuw werd op initiatief van de abdij van Affligem steengroeven geëxploiteerd. In de zestiende eeuw waren deze reeds uitgeput.

In het Kravaalbos kan men ook vele wilde dieren aantreffen, zo leven er konijnen, fazanten, eekhoorns, reeën, vossen, buizerds en uilen.

Externe links[bewerken]