Krentenbrood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een krentenbrood is een brood waarbij een hoeveelheid krenten (en ook wel rozijnen en sukade) wordt meegebakken.

Een "goed krentenbrood" ziet zwart van de krenten, of heeft (zoals men wel zegt) meer krenten dan deeg. Over een slecht krentenbrood zegt men wel dat de krenten er met een buks ingeschoten zijn.

In Drenthe en Twente wordt (relatief) veel krentenbrood gegeten, met name bij de koffie. Het Twentse krentenbrood met de naam krentenwegge wordt soms wel als een brood met een lengte van 1½ tot 2 meter gebakken en een breedte van ongeveer 30 centimeter. Vandaar dat ze door meerdere personen worden gedragen. Dat gebeurde soms in een grote doek, maar meestal op een plank of een ladder. Ze worden vaak cadeau gedaan bij geboortes (vooral de eerste in een huwelijk) door familieleden of collega's. Van een bakker uit Zutphen is vernomen dat er in de jaren dertig elke week wel een krentenwegge gebakken werd, waarbij de lengte ook afhing van iemands welstand.

Een krentenboterham wordt doorgaans met boter besmeerd. Soms wordt er een plak kaas op gedaan.

Warenwet[bewerken]

In het Warenwetbesluit Meel en brood is vastgelegd dat een krentenbrood of krentenbol ten minste 30% krenten moet bevatten. Winkeliers verkopen daarom vaak 'vruchtenbrood', waarin ongeveer 10% krenten zitten. De doorsnee consument valt dit niet op, terwijl de winkelier er meer winst op maakt.

Zie ook[bewerken]