Krijgshamer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indo-Perzische krijgshamer.

Een krijgshamer of strijdhamer is een oorlogswapen, gemodelleerd naar de doorsnee hamer. Het is bedoeld voor gevechten van op korte afstand.

De bekendste versie van de krijgshamer deed zijn intrede in de late middeleeuwen.[1] Het handvat van de krijgshamer kon verschillende lengtes hebben; de langste hadden het formaat van een hellebaard en de kortste het formaat van een knots. Sommige modellen hadden aan een zijde een puntvormig uitsteeksel. Oorlogshamers waren vooral bedoeld als nieuw wapen tegen de steeds sterker wordende harnassen in de 14e en 15e eeuw, die beter bestand waren tegen wapens als zwaarden dan oudere modellen.[2] Krijgshamers konden deze harnassen vaak beschadigen zonder ze te doorboren.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De vroegst gekende artistieke voorstelling van een krijgshamer dateert van rond 1250, al is het niet uit te sluiten dat krijgshamers reeds eerder werden gebruikt, zie: K. DeVries - R. Douglas, Medieval Military Technology, Toronto, 2012, pp. 32-33, 49 (nn. 98-100). Gearchiveerd op 4 september 2023.
  2. H. Nickel - S.W. Pyhrr - L. Tarassuk, The Art of Chivalry: European Arms and Armor from The Metropolitan Museum of Art, New York, 1982, p. 128.