Krijn Torringa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krijn Torringa
Plaats hier een foto
Bijnaam Bob
Geboren 24 maart 1940
Geboorteplaats Groningen
Overleden 16 augustus 2006
Overlijdensplaats Enschede
Land Nederland
Beroep diskjockey, presentator, muziekmanager
Bekend van Radio Veronica, Toppop
Portaal  Portaalicoon   Media

Crijn Derk Onno (Krijn) Torringa (Groningen, 24 maart 1940Enschede, 16 augustus 2006) was een Nederlands presentator. Hij werd vooral bekend als medepresentator (naast Ad Visser) van het AVRO-programma Toppop.

In de jaren 60 werd hij diskjockey bij Radio Veronica. Hij verving in 1962 Rob Out die zich meer ging bezighouden met het blad Muziek Parade. Torringa nam de rol van Out over als Bob van Bob en Brenda (Freda Keuker). Keuker was net als Torringa en Out een ex-Minjonner. Later zijn Torringa en Keuker een echt stel geworden: zij huwden.

Torringa was eind jaren 60 manager van de Groningse band Ro-d-Ys. Tussen 1976 en 1989 presenteerde hij op de maandagmiddag het AVRO-radioprogramma Hollands Glorie op Hilversum 3 en later Radio 3. In 1989 vertrok hij met zijn toenmalige vrouw Freda Keuker naar Curaçao, maar Torringa keerde eind jaren 90 terug naar Nederland. Hij werd presentator bij Holland FM, Radio 192, Enschede FM, Radio Oost, stadionspeaker bij FC Twente en music director van TV Oranje.

In februari 2006 werd Torringa ernstig ziek. Hij bleek aan keelkanker te lijden en moest zijn werkzaamheden staken. Hij overleed op 16 augustus van datzelfde jaar aan de gevolgen van zijn ziekte.

Geboortejaar[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien Torringa in interviews altijd zei 5 jaar jonger te zijn dan hij werkelijk was, is er verwarring over zijn geboortejaar. Veel mensen denken door dit leugentje van Torringa dat hij in 1945 geboren is, terwijl zijn werkelijke geboortejaar 1940 is.