Krijtlandpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Krijtlandpad
Krijtlandpad
Pad SP 7
Uitgave Stichting Wandelnet
ISBN 9789492641137
Kenmerken
Van Maastricht
Naar Maastricht
Lengte 90 km
Verbindingen Pieterpad, Pelgrimspad
Richting Noorbeek

Krijtlandpad
Krijtlandpad
routetabel
KBHFa Station Maastricht
BHF Eijsden (met station)
HST Mheer
HST Noorbeek
HST Slenaken
HST Drielandenpunt
HST Vaals
HST Vijlen
HST Gulpen
BHF Valkenburg (met station)
HST Geulhem
KBHFe Station Maastricht

Het Krijtlandpad (SP 7) is een streekpad in Zuid-Limburg in Nederland. Het pad loopt van Maastricht naar Vaals en terug, met een lengte van 90 kilometer. Het heeft een "doorsteek" tussen Slenaken en Gulpen met een lengte van 8 kilometer. Met de doorsteek kan de route tot ongeveer de helft ingekort worden. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens en in een gids beschreven. Het pad wordt beheerd door Wandelnet. Het pad is genoemd naar het Krijtland, dat ook bekend is onder de naam Mergelland, het deel van het Zuid-Limburgse Heuvelland waar mergel gewonnen wordt.

Het pad begint in Maastricht, volgt de Maas tot Eijsden, en loopt door een heuvellandschap langs Noorbeek en Slenaken naar Vaals. Van Vaals loopt de route langs Vijlen naar Gulpen en via Valkenburg en Berg en Terblijt naar Maastricht. Het pad voert onder meer door het fraaie Geuldal. Bij Valkenburg en Eijsden kruist de route die van het Pieterpad (LAW 9-II) en van het Pelgrimspad (deel 2).

De route is geaccidenteerd; wandelaars doen er goed aan bij de planning van hun etappes daarmee rekening te houden.

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations te Maastricht, Eijsden, Houthem-Sint Gerlach en Valkenburg, en busverbindingen met de meeste andere plaatsen.

Kampeermogelijkheden zijn er genoeg. In verband met drukte is het, met name in het hoogseizoen, aan te raden om te reserveren, en wellicht ook om zich van de aard van de camping op de hoogte te stellen. Sommige campings zijn gericht op een rustig publiek, andere bieden meer vertier voor met name jongeren. De snelst gelopen tijd voor het Krijtlandpad staat op naam van de Nederlandse ultraloper Daan Nieuwenhuis met een tijd van 8 uur, 8 minuten en 15 seconden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Krijdlandpad voert langs diverse kerken, kastelen, wegkruisen, veldkapellen, mei-dennen, zwingelputten en watermolens. Enkele van deze bezienswaardigheden zijn:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Wandelvakantie – Krijtlandpad.
Zie de categorie Krijtlandpad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.