Krimson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Krimson
Personage uit Suske en Wiske, Jerom
Op het Suske en Wiske-Museum in Kalmthout worden Suske, Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Wiske, Krimson, Jerom, professor Barabas en Sus Antigoon afgebeeld, ook de gyronef is te zien.
Op het Suske en Wiske-Museum in Kalmthout worden Suske, Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Wiske, Krimson, Jerom, professor Barabas en Sus Antigoon afgebeeld, ook de gyronef is te zien.
Debuut 1962, in Het rijmende paard
Bedacht door Willy Vandersteen
Persoonsinformatie
Geslacht man
Portaal  Portaalicoon   Strip

Krimson is een fictieve misdadiger uit de stripverhalen van Suske en Wiske. Hij speelt ook een rol in de stripreeks van Jerom, Amoras en De Kronieken van Amoras.

Rol in de verhalen[bewerken]

Krimson noemt zichzelf Dr. Krimson. Zijn ultieme doelstelling is de volledige controle over de mensheid. Hij kan daarbij steunen op een wereldwijd vertakte misdaadorganisatie en hij heeft vaak verschillende handlangers. Meesterbrein Krimson werkt af en toe samen met andere bekende slechteriken, zoals professor Rosarius, Savantas en de Zwarte Madam.

In De bloedbroeder wordt duidelijk dat Krimson geboren is in Dievegem. Als kleine jongen wilde hij een held worden. De vader van Krimson vond hem echter een nietsnut, zelfs toen Krimson zijn dokterstitel behaalde vond hij hem een slechte zoon. Krimson gebruikte zijn intellect en talent om de grootste slechterik aller tijden te worden en slaagde daarin.

Als de politie Krimson en zijn handlangers wil oppakken, weet hij vaak toch op één of andere manier de dans te ontspringen. Als de vrienden machteloos zien dat Krimson toch weet te ontkomen, lacht hij luidkeels "Krimson wint altijd!". Ook als Krimson wel gepakt wordt, duurt het niet lang voordat hij weet te ontsnappen en opnieuw kwade plannen smeedt om zijn macht te vergroten.

Karakter[bewerken]

Keer op keer weet de meesterschurk Krimson uit handen te blijven of kan (soms op mysterieuze wijze) ontsnappen. Zijn criminele netwerk helpt hem, maar soms is schijn bedriegend en het kan bijna geen toeval zijn dat hij wordt opgepikt en zo aan de dood kan ontsnappen. Het lijkt erop alsof ook alle gangen van Krimson goed in de gaten worden gehouden.

Krimson is dol op luxe, smijt graag met geld en pronkt met zijn spullen. Net als Lambik is zijn eigen geluk het belangrijkst, maar Lambik krijgt toch berouw als hij weer zelfzuchtig is geweest. Door te bedriegen krijgt hij zijn zin, lukt dit niet dan gebruikt Krimson geweld...Krimson krijgt altijd zijn zin. Hij gaat desnoods over lijken om zijn zin te krijgen.

Soms wordt het Krimson allemaal te veel, hij wordt dan radeloos en kan (net als bijv. tante Sidonia) hevig door emoties worden overmand. Hij krijgt echter geen voetenbadje of koud kompres, zijn butler Achiel is meestal dichtbij om zijn pillen toe te dienen. Krimson krijgt van Achiel zijn dagelijkse hoeveelheid pillen om te voorkomen dat hij een zenuwinzinking krijgt. De pillen werken zowel opwekkend als kalmerend, als ze niet bij de hand zijn kan Krimsons hart opeens smelten. Krimson heeft dezelfde, erg zeldzame, bloedgroep als Suske: AB extreem positief.

Krimson kan de vrienden niet uitstaan, tot nu toe hebben ze veel van zijn plannen weten te voorkomen. Maar af en toe blijkt duidelijk dat Krimson niet voor zichzelf werkt, zijn opdrachtgevers blijven meestal onduidelijk en zitten vaak in grote flatgebouwen of in tropische oorden. Het lijkt erop dat, zonder dat hij dit zelf door heeft, zijn pillengebruik zijn gedrag stuurt.

Uiterlijk[bewerken]

Krimson draagt meestal chique kleding, hij is vaak als een echte gentleman gekleed en laat zich dan ook meestal rijden door zijn butler of andere volgelingen. Hij woont vaak in mooie landhuizen en heeft beschikking over helikopters en andere hightechapparatuur.

Hij heeft soms een wandelstok en heeft een geitensik, is erg listig en vindt zichzelf geniaal (maar is vooral leugenachtig en gemeen).

Hij draagt soms een glimmende zwarte hoge hoed en zijn zwarte haren zijn strak en netjes gekamd, er zit een streepje wit bij zijn slapen. Krimson is een meester in vermommingen, en heeft dan ook vele bijnamen die bij dat uiterlijk passen.

Krimson lijkt op een zwarte tovenaar en hij werkt dan ook weleens samen met dit soort figuren (zoals de Zwarte Madam). Vaak wordt hij echter zelf voor de gek gehouden en wordt hij zonder het zelf door te hebben misbruikt voor een voor hem onbekend doel.

Krimson zit vaak achter een beeldscherm en houdt zaken van een afstand in de gaten. Meestal vermomt hij zich en draagt hij een masker, zijn mannen lossen het vuile werk op en hij zit veilig. Toch wordt Krimson bijna altijd ontmaskerd, hij lijkt dan ook een meer een marionet en de mensen die zijn touwtjes in handen hebben blijven mysterieus. Zijn "netwerk" zorgt er wel steeds voor dat Krimson weer snel als vrij man in luxe leeft en zich stort op een nieuwe zaak.

Naam[bewerken]

Crimson is het Engelse woord voor karmozijn, een donkerrood kleurpigment. De Crimson King (Scharlaken Koning) uit Stephen Kings boekenserie De Donkere Toren is eveneens een superschurk.

Voorkomen[bewerken]

Suske en Wiske-albums[bewerken]

Krimson debuteert in het album Het rijmende paard, waarin hij Suske en Wiske ontmoet op de Kalmthoutse heide, een plaats van handeling voor meer Suske en Wiske-albums. Krimson stort aan het eind van dit verhaal met zijn vliegtuig neer in zee bij het eiland Sint-Maarten.

Hij werd gered, zo blijkt uit het album De sissende sampan, het tweede album waarin Krimson te zien is. Hij bouwt een crimineel netwerk op, maar Suske en Wiske steken daar een stokje voor en Krimson gaat de gevangenis in.

In het album Het zoemende ei verschijnt Krimson voor de derde maal. Hij ontsnapt uit de gevangenis en belandt in een jungle. Krimson weet met zijn handlangers al roeiend te ontsnappen uit de handen van Suske en Wiske. Hij bouwt dan binnen niet al te lange tijd een nieuw imperium op, met bijvoorbeeld drugshandel probeert hij rijk te worden.

Krimson komt voor in de volgende verhalen:

 • Het rijmende paard (1963) - Krimson wil goederen over de grens van België en Nederland smokkelen en maakt jacht op het rijmende paard, dat op de Kalmthoutse heide is gesignaleerd.
 • De sissende sampan (1963) - Krimson (als "het Masker") heeft zijn imperium opgebouwd nabij Hongkong, hij gebruikt kinderen van de arme bevolking als slaaf op zijn papavervelden en probeert westerse hulp tegen te houden.
 • Het zoemende ei (1964) - Krimson (als "de Spin") wil voorkomen dat een buitenaardse robot voor vrede op aarde zal zorgen, omdat hij dan geen geld meer kan verdienen met zijn wapenhandel.
 • De malle mergpijp (1973) - Krimson wil met een magische mergpijp een leger tot leven toveren.
 • De minilotten van Kokonera (1976) - Krimson wil de gouden bloemen van de planeet Kokonera stelen.
 • De gouden locomotief (1976) - Krimson probeert een gouden locomotief te vinden in het Wilde Westen.
 • De Efteling-elfjes (1977) - Krimson wil de diamant van de maangodin van de Indische waterlelies, die is in het Sprookjesbos in de Efteling neergekomen.
 • Het laatste dwaallicht (1979) - Krimson probeert de schat van Oberon uit de grot van de dwaallichtjes te stelen.
 • De regenboogprinses (1981) - Krimson wil de schat van de Regenboogprinses en zoekt het Regenboogeiland in het Caribisch gebied.
 • Sprookjesnacht aan zee (1983) - Krimson leest over de legende van gouden eieren en zandmannetjes in het Zwin en gaat op zoek.
 • Amoris van Amoras (1984) - Krimson ziet dat er geld te verdienen valt met het bouwen van enorme flatgebouwen op Amoras en wordt projectontwikkelaar.
 • De kwaaie kwieten (1986) - Krimson (als "het Brein") wil de macht over de communicatiesatellieten van de wereld, door zijn toedoen ontstaat een buitenaardse dreiging.
 • Sony-San (1986) - Krimson wil de geheimen van de Sony-fabriek in Japan bemachtigen in het toekomstige jaar 2001.
 • De Krimson-crisis (1988) - Krimson heeft de macht over heel België gegrepen en er ontstaat een opstand tijdens zijn dictatuur.
 • De gouden friet (1990) - de vrienden ontdekken dat Krimson "de gouden friet" wil hebben.
 • Tazuur en Tazijn (1991)
 • Spruiten voor Sprotje (1991) - Krimson wil een formule voor een soort zeepsop van Don Rondello, die eerder weigerde een mosterdgas van curry-ketchup en tartaar te maken, bemachtigen.
 • De 7 schaken (1994) - Als kleine jongen probeert Krimson schippers geld afhandig te maken in Antwerpen in samenwerking met de reus Druon Antigoon.
 • De begeerde berg (1995) - Krimson koopt de op één na hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc was niet te koop en daarom wil hij de top van deze berg afblazen zodat hij de hoogste berg bezit.
 • De hamer van Thor (1995) - Krimson wil de de hamer van Thor, Mjöllnir, in handen krijgen.
 • Het enge eiland (1999) - Krimson (als "de Meester") wil Europa en regeringen overal ter wereld dwingen aan zijn eisen (zoals zijn beeltenis op de euro) te voldoen, anders zal hij door middel van de Millenniumbug de computersystemen van kerncentrales ontregelen.
 • De ongelooflijke Thomas (2000) - Krimson wil de micro-energetica van kinderen gebruiken om rijke ouderen te verjongen in zijn verjongingskliniek Krimsopital in het jaar 2020.
 • De verdwenen verteller (2002) - Krimson wil de auteursrechten van de Suske en Wiske-stripalbums in handen krijgen.
 • Kaapse kaalkoppen (2004) - Krimson (als "Rood") werkt voor een serie wapenfabrikanten en wil een serum vernietigen wat ervoor kan zorgen dat mensen niet meer bang zijn voor mensen "die anders zijn".
 • De kaduke klonen (2005) - Krimson (als meneer Smirnok) wil met behulp van het fotokloneerapparaat de wereldmacht grijpen, zijn willoze klonen helpen hem hierbij.
 • Geschiedenis in strip (2005) - Krimson sluipt door de tuin van tante Sidonia en weet nog dat hij de hoofdrol speelde in het rijmende paard en de begeerde berg. Hij wil voor eens en voor altijd afrekenen met de vrienden. Net voordat Krimson een bom wil gooien, verschijnt professor Barabas met de nieuwe terranef en Krimson raakt zelf gewond door de bom.
 • Krimson break Krimson (als K1) wordt met Lambik geflitst naar de staatsgevangenis van Arizona in 1890 en gaat op zoek naar een diamant.
 • De pronte professor (2006) - Krimson probeert een DNA-scanner en de ontwerper van dit apparaat, professor Vanduren, in handen te krijgen.
 • Het machtige monument (2008) - Krimson (als professor Mohlekuhl) wil met behulp van een straalvliegtuig waarin een atoompers is ingebouwd superrijk worden, door het wapen te verkopen aan alle grootmachten van de wereld.
 • De bosbollebozen (2008) - Krimson wil het supersap, om bomen te laten groeien, van professor Bast bemachtigen.
 • Het lijdende Leiden (2011) - Krimson speelt een kleine bijrol in dit verhaal als Spaanse infiltrant (Don Crimsonos de Patatfritez / Mordicus).
 • Krimsonia (2012) - Krimson geeft Sidonia een middel waardoor ze slecht wordt. Wanneer zijn plannetje in het honderd loopt, moet hij Suske en Wiske inschakelen.
 • De bloedbroeder (2013) - Krimson brengt vampier Graaf d’Hemoglobine weer tot leven om deze te bestrijden, om op die manier van zijn depressie af te komen.
 • De zwarte tulp (2014) - Krimson wordt helemaal goed door een serum van een witte tulp, waarna de vrienden op zoek gaan naar een zwarte tulp om zijn leven te redden
 • De beestige brug (2015)- Krimson (als kraai) probeert de Mobielen en Capreolus tegen elkaar op te zetten.
 • Sooi en Sientje (2015) - als de Zwarte Madam probeert om Krimson door Sooi en Sientje te laten vernietigen met behulp van het magische gom van Willy Vandersteen, gebruikt hij dit zelf en probeert hiermee Suske, Wiske en Lambik weg te vegen.
 • De spitse bergen (2015) - Krimson wil een gas verspeiden dat alle planten in ter wereld vernietigd om daarna rijk te worden door het verkopen van de zaden die opgeslagen liggen in de Svalbard Doomsday Vault.
 • De verwoede verzamelaar (2015) - Krimson, die zijn leven heeft gebeterd en bij de belastingdienst werkt, wordt gechanteerd en zo gedwongen Sidonia te ontvoeren voor een rijke filmverzamelaar.
 • Het naderende noodlot (2015) - Crimsonodactyl probeert alle voedselvoorraden te krijgen door ze te vertellen dat er een vuurdraak is.
 • De groffe grapjas (2015) - Krimson stuurt Alex Agnew op Suske en Wiske af om hen vertrouwen te winnen.
 • Game of Drones (2016) gebruikt Krimson de techniek van Vitamitje om een drones te bouwen; de Stunt is een op afstand bestuurde oorlogsmachine.
 • De irritante imitator (2016) Krimson is woedend als hij op tv ziet dat hij wordt geïmiteerd, al snel daarna komen de vrienden in problemen als ze in de echte wereld geïmiteerd worden.
 • De charmante chirurg (2016) Krimson is gezakt naar de 124ste plaats in de Crime-500 en wil met een spionagecomputerprogramma naar nummer 1, hiervoor besluit hij zijn gevreesde vijanden te veranderen.
 • In De grandioze gitaar (2016) wil Krimson (als K) de wereld overheersen met een gitaar, hij wil de macht net zoals popsterren als goden worden aanbeden.
 • In De schaal van moraal (2016) is Krimson op zoek naar de schaal van moraal en wordt daarbij geholpen door Zwarte Madam.
 • In Het Monamysterie (2017) reist Krimson naar het verleden om de Mona Lisa te stelen en die te vervangen door een vervalsing.

Jerom-stripreeks[bewerken]

Ook in de stripreeks rond Jerom, een spin-off van de serie Suske en Wiske verhalen, speelt Krimson de slechterik. In het album De vreemde verzameling ontvoert hij professor Barabas en tante Sidonia. Hij blijkt zich soms terug te trekken in een vallei op een ver eiland en heeft, met behulp van een uitvinding van professor Barabas, beroemde monumenten gestolen om de vallei mooier te maken. In De schattenjagers heeft Krimson het voorzien op een schip dat geld vervoert dat ingezameld is om onderontwikkelde landen te helpen.

Amoras[bewerken]

Ook in de stripreeks Amoras speelt Krimson mee. Hij heeft een imperium opgebouwd op Amoras en heeft de teletijdmachine van professor Barabas laten scannen en printen. Het derde album uit de reeks is naar hem vernoemd. In het vijfde album, Wiske, blijkt dat Achiel anders is dan hij lijkt en dat Krimson slechts een marionet is van de Academie.

De Kronieken van Amoras[bewerken]

In De Kronieken van Amoras speelt Krimson ook een rol. In deel 1 van De zaak Krimson wordt bekend dat Lambik en Krimson elkaar al hebben ontmoet voor de gebeurtenissen in Het rijmende paard. Ze logeerden beiden in hotel De La Tour in Piscine-les-Bains.[1] Professor Barabas wil achterhalen waarom Krimson slecht geworden is om met deze kennis het proces te kunnen omkeren.

In deel 2 wordt bekend dat dokter Krimson de vrouw van de hotelier hielp, doordat hij door kreeg dat ze aan loodvergiftiging leed. Lambik en hij strijden beide om de gunst van Léonie, ze werkt in het hotel.

In deel 3 wordt bekend dat Krimson ontdekte dat Lambik per toeval een nazischat heeft gevonden in Piscine-les-Bains. Krimson wordt door Lambik neergeslagen en blijft bewusteloos liggen. Professor Barabas heeft zichzelf naar het verleden geflitst ontdekt dat Krimson waarschijnlijk epilepsie heeft. Door toedoen van professor Barabas wordt Krimson dan ontdekt door twee misdadigers en ze schieten hem neer. Professor Barabas beseft dat dit niet was gebeurt als hij niet door de tijd was gereisd en hij besluit Krimson dan mee te nemen naar de toekomst. Daar wordt Krimson geopereerd en overleefd zijn verwondingen.

Professor Barabas weet niet dat professor Waref Azmeh, een expert in kunstmatige intelligentie, naast de levensreddende handelingen ook wat anders heeft gedaan tijdens de operatie; Krimson zal voortaan zijn marionet zijn. De operatie kan ongewenste verschijnselen veroorzaken bij personen met schizofrenie. Professor Barabas weet dat schizofrenie vaak samengaat met epilepsie en vreest het ergste.

Het karakter van Krimson verandert inderdaad en hij besluit de grootste crimineel ter aarde te worden. Professor Barabas brengt Krimson terug naar het verleden en beseft dat hij een onbedoeld een grote rol heeft gespeeld in de criminalisering van Krimson. Krimson koopt het kerkhof van Piscine-les-Bains en maakt plannen voor de toekomst. Lambik en professor Barabas besluiten niks te vertellen over de gebeurtenissen in Piscine-les-Bains.

Televisieserie[bewerken]

Krimson verscheen ook als personage in de poppenfilms van Wies Andersen. De stem van Krimson werd gedaan door Wim Wama, die hem op die manier een gluiperig imago meegaf.

In tegenstelling tot in de stripverhalen fungeert Krimson in de televisieserie meer als een stuntelige boef die overal met zijn hoofd tegenaan stoot, dingen op zijn hoofd laat vallen en over van alles en nog wat struikelt. In de poppenserie speelt Krimson ook mee in de afleveringen van het verhaal De windbrekers, maar in de stripversie van het verhaal werd Krimson door een ander personage vervangen.

Kaartspel[bewerken]

In het Suske en Wiske-kaartspel, vernoemd naar het album de De kaartendans, vervult Krimson, verkleed als nar de rol van de joker. Krimson speelt in het stripverhaal De kaartendans echter geen rol.