Krimstermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Krimstermolen/ De Phoenix
Krimstermolen
Basisgegevens
Plaats Zuidwolde (Groningen)
Bouwjaar oorspronkelijk 1904, verplaatst in 1977
Type grondzeiler
Kenmerken Achtkante molen
Vlucht 24,25 m
Functie Poldermolen
Bestemming  Voorheen het bemalen van de Oostelijke Bedummerpolder
Monumentnummer  18222
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Krimstermolen is een grote poldermolen ten noorden van het dorp Zuidwolde in de gemeente Het Hogeland, provincie Groningen.

De molen werd oorspronkelijk aan het Kardingermaar in de buurtschap het Reidland gebouwd na brand van een voorganger in 1904 en bemaalde daar de Oostelijke Bedummerpolder. Poldermolen De Goliath, thans bij de Eemshaven, diende als voorbeeld voor deze molen. Na in onbruik te zijn geraakt kreeg de molen een nieuwe functie als reservemaalwerktuig ten noorden van Zuidwolde. Hiertoe werd de molen in 1977 verplaatst. Thans is de molen gerestaureerd en weer maalvaardig. De molen draait geregeld op vrijwillige basis. 'De Krimstermolen' die sinds de herbouw van 1904 ook wel 'De Phoenix' (naar de vogel Feniks, die uit zijn as herrees) wordt genoemd, is met een vlucht (afmetingen van de wieken) van 24,25 meter de grootste poldermolen in de provincie Groningen.

De molen is voorzien van stroomlijnwieken volgens het systeem Dekker met zelfzwichting en remkleppen. De molen was lange tijd eigendom van de Molenstichting Hunsingo en Omstreken, de huidige eigenaar is Stichting De Groninger Poldermolens.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De 'buurman' van 'De Krimstermolen' is 't Witte Lam, de kleinste poldermolen in de provincie Groningen.

Zie de categorie Krimstermolen, Zuidwolde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.