Kringloopcentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kringloopwinkel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een kringloopcentrum, kringloopwinkel, kringloopbedrijf of - in België - kringwinkel is een organisatie die het hergebruik van goederen verzorgt.

Kringloopcentrum Amersfoort
Kledingrekken in de kringloopwinkel van Woerden

Kringloopbedrijven zijn vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw ontstaan om de afvalstroom van vaak nog goede zaken te beperken en hergebruik te bevorderen.

De kringloopcentra hebben een dubbele doelstelling: enerzijds het verzamelen van herbruikbare spullen. Zo helpen ze financieel kansarmen aan goedkope basisuitrusting voor hun huishouden en bevorderen ze het hergebruik van goederen. Anderzijds worden in kringloopcentra (laag-)geschoolden tewerkgesteld bij het ophalen, sorteren, herstellen en verkopen van de goederen.

Definitie[bewerken]

Een kringloopbedrijf zamelt spullen in die nog bruikbaar zijn. Het selecteert, sorteert en repareert de goederen vervolgens en verkoopt hetgeen daarvoor geschikt is in één of meer winkel(s). De opbrengst van de verkopen wordt gebruikt om kosten te bestrijden, werkgelegenheid te creëren en het milieu te verbeteren.

Kringloopcentra moeten niet verward worden met tweedehandswinkels. Tweedehandswinkels kopen hun goederen in, kringloopcentra bevoorraden zich met goederen die door mensen zijn afgedankt en die voor niets ter beschikking worden gesteld. Deze worden vaak aan huis opgehaald. In het kringloopcentrum worden ze vervolgens gesorteerd, gecontroleerd, zo nodig gerepareerd en schoongemaakt. Daarna worden ze in de kringloopwinkel weer aangeboden. Voor gebruikte zaken kan men ook terecht in een weggeefwinkel.

Soms wordt de term "kringwinkel" of "kringloopbedrijf" op een andere manier gebruikt: het betreft dan een bedrijf dat afvalstoffen inzamelt die kunnen dienen als grondstoffen. Hier is sprake van hergebruik van materiaal (recyclage), zoals oud papier, metalen, textiel. Ook schillen die kunnen worden ingezet als veevoer kunnen hieronder worden gerekend.

Nederland en België[bewerken]

In Nederland zijn meer dan 800 kringloopwinkels.[bron?] In deze bedrijven vinden in totaal meer dan 8000 personen betaalde werkgelegenheid. Daarnaast zijn er in kringloopbedrijven ook leer-/werkprojecten voor werklozen en werken er vrijwilligers.

In Vlaanderen zijn er 125 kringwinkels (cijfers 2015). Deze kringloopcentra hebben een dubbele doelstelling:

  • Verzamelen van herbruikbare spullen om ze in de kringwinkels voor een zachte prijs te verkopen. Zo helpen ze kansarmen aan goedkope basisuitrusting voor hun huishouden.
  • Tewerkstelling van (laag-)geschoolden bij het ophalen, sorteren, herstellen en verkopen van de goederen. De kringwinkels in Vlaanderen zijn een onderdeel van de sociale economie. Vele kringwinkels zijn een sociale werkplaats.

Externe links[bewerken]