Kris Douma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kris Douma
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Kornelis Douma
Geboren 21 mei 1961
Partij PvdA
Titulatuur drs.
Politieke functies
2003-2006 Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Kornelis (Kris) Douma (Groningen, 21 mei 1961) is een Nederlands politicus. Hij was van 2003 tot 2006 namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer.

Kris Douma studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij trad vervolgens in dienst van de AbvaKabo en ABOP. Vanaf 1989 was Douma achtereenvolgens beleidsmederker, projectleider, hoofd arbeidsvoorwaarden en manager bij de FNV. Als vakbondsbestuurder was hij onder andere betrokken bij cao-onderhandelingen in de zuivel- en metaalindustrie en bij de interne organisatie van FNV Bondgenoten.

Na korte tijd werkzaam te zijn geweest bij adviesbureau Andersson Elffers Felix werd Douma bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 gekozen als lid van de Tweede Kamer. Hij hield zich in het parlement onder andere bezig met economische zaken (handel, ondernemingen en kenniseconomie) en met rijksuitgaven.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 was Douma niet herkiesbaar. Hij nam op 29 november 2006 afscheid van het parlement. Op 12 september 2008 stelde hij zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA voor de Europese Verkiezingen in 2009.