Kristaltherapie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kristaltherapie is een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze die stenen en kristallen gebruikt om te genezen.

De therapeut plaatst kristallen op verschillende plaatsen op het lichaam, dikwijls corresponderend met de chakras, ofwel rondom het lichaam om zo een "energierooster" aan te leggen dat de patiënt zou omringen met geneeskrachtige energie.[1]

Praktijk[bewerken]

De kleur van de stenen kan gekozen worden volgens de corresponderende chakra. De chakras hebben volgens de theorie hun eigen energieniveaus en daarmee hun eigen kleur. Als men de geschikte kleur gebruikt zouden ziektes kunnen worden genezen. Stenen worden ook gebruikt aan de voeten om de persoon te "aarden" of ook in de handen. Soms worden kristalwanden gebruikt die naast de ontvanger of naast een "geblokkeerde chakra" worden geplaatst.

Cultureel gebruik[bewerken]

Verschillende culturen hielden zich bezig met kristaltherapie, waaronder de Hopi van Arizona[2] en de Hawaïanen, sommige ook nu nog.[3] De Chinezen hebben traditioneel geneeskracht toegekend aan microkristallijn jade.[4] Sommige andere oosterse culturen geloven dat smaragd versterkend werkt voor het geheugen en de intelligentie verhoogt.

Kritiek[bewerken]

Er is geen peerreview wetenschappelijk bewijs dat kristaltherapie werkt, daarom wordt het een pseudowetenschap genoemd. Aangename gevoelens of successen kunnen toegeschreven worden aan het placeboeffect.[5]

Voorstanders[bewerken]