Kristi Noem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kristi Noem
Kristi Lynn Noem
Geboren 30 november 1971
Watertown (South Dakota)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Bryon Noem
33e gouverneur van South Dakota
Huidige functie
Aangetreden 5 januari 2019
Voorganger Dennis Daugaard
Lid van het Huis van Afgevaardigden voor South Dakota
Gehele District
Aangetreden 3 januari 2011
Einde termijn 3 januari 2019
Voorganger Stephanie Herseth Sandlin
Opvolger Dusty Johnson
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Kristi Lynn Noem (Watertown (South Dakota), 30 november 1971) is een Amerikaanse politica van de Republikeinse Partij. Sinds 5 januari 2019 is zij, als eerste vrouw in de geschiedenis, gouverneur van de Amerikaanse staat South Dakota. Eerder, van 2011 tot 2019, zetelde zij namens diezelfde staat in het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Noem werd onder de naam Kristi Lynn Arnold geboren in Watertown, een kleine stad in het noordoosten van de staat South Dakota. Ze groeide op op een boerderij in de nabijgelegen Hamlin County.

In 1990 ging ze studeren aan de Northern State University in Aberdeen, maar stopte hier twee jaar later mee toen haar vader onverwacht overleed en ze zich volledig moest gaan concentreren op het werk op de boerderij. Ze realiseerde op het terrein tevens een jachthut en een restaurant. Op 20-jarige leeftijd trouwde ze met Bryon Noem.

Door de jaren heen bleef Noem wel onderwijs volgen, onder meer aan de South Dakota State University. Hier behaalde ze in 2012 alsnog een bachelor of arts in politieke wetenschappen.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Haar eerste stappen in de politiek zette Noem in 2006, toen ze voor de Republikeinse Partij werd verkozen in het Huis van Afgevaardigden van South Dakota. Ze vertegenwoordigde daarin het zesde district en werd in 2008 herkozen. In 2010 stelde Noem zich verkiesbaar voor het at-large congresdistrict van South Dakota in het federale Huis van Afgevaardigden in Washington D.C.. Ze wist bij de verkiezingen de zittende Democraat Stephanie Herseth Sandlin te verslaan en trad aan op 3 januari 2011. Hierna werd ze nog drie keer herkozen: in 2012, 2014 en 2016.

Noem sprak zich als afgevaardigde onder meer uit tegen zaken als abortus en Obamacare. Ook wilde ze fors besparen op federale projecten als het Environmental Protection Agency, het United States Department of Veterans Affairs, Medicaid, emissiehandel, de aanleg van hogesnelheidslijnen en subsidies voor de metro van Washington. Wel was ze voorstander van de Keystone Pipeline en het inreisverbod dat in 2017 werd ingesteld door president Trump.

In 2016 kondigde Noem aan zich verkiesbaar te stellen voor het gouverneurschap van South Dakota bij de gouverneursverkiezingen van 2018. Na een succesvolle campagne wist ze de voorverkiezing van de Republikeinse Partij eenvoudig te winnen, waarna ze het bij de algemene verkiezingen moest opnemen tegen de Democraat Billie Sutton. Noem behaalde met 51% de meeste stemmen en werd daarmee verkozen tot de eerste vrouwelijke gouverneur van South Dakota. Op 5 januari 2019 werd zij ingezworen in de hoofdstad Pierre, als opvolger van haar partijgenoot Dennis Daugaard. Haar ambtstermijn loopt tot 2023.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]