Kromme Mijdrecht (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kromme Mijdrecht
Ligging van de rivier in West-Nederland
Lengte 10 km
Bron Grecht in Woerdense Verlaat
Monding Amstel bij Amstelhoek
Plaatsen Nieuwkoop, De Hoef, Kromme Mijdrecht
Stroomt door Zuid-Holland, Utrecht
Coördinaten 52° 12′ NB, 4° 49′ OL
pleziervaart op de Kromme Mijdrecht
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Kromme Mijdrecht is een meanderend riviertje in Nederland, dat loopt van de Grecht in Woerdense Verlaat, via De Hoef, naar de Amstel bij Amstelhoek. Het heeft een lengte van iets meer dan tien kilometer. Aan deze rivier ligt een dorp in de gemeente De Ronde Venen dat naar de rivier is vernoemd: Kromme Mijdrecht. De Kromme Mijdrecht ligt in het beheergebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De ondergrond van het gebied rondom de Kromme Mijdrecht bestaat uit mariene sedimenten afgezet in een kweldermilieu. Nadat de invloed van de zee was verdwenen doordat de strandwallen aan de kust ongeveer 4.000 jaar geleden aaneengroeiden, verlandden de kreeksystemen en begon veengroei op gang te komen. De Kromme Mijdrecht is na de periode van veenontwikkeling als afwateringsstroom ontstaan.

In het gebied heeft ontwatering en gedeeltelijke vergraving van het veen plaatsgevonden. Als gevolg van inklinking van het omringende land ligt de huidige loop van de Kromme Mijdrecht ongeveer 1,5 tot 2 meter hoger in het landschap.

De Kromme Mijdrecht en omgeving is een redelijk gaaf en representatief veenstroomgebied. Het is daarmee een aardkundig waardevol gebied.