Kronenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kronenberg
De Kroeënenberg
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Kronenberg (Limburg)
Kronenberg
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Horst aan de Maas Horst aan de Maas
Coördinaten 51° 25′ NB, 5° 60′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,86[1] km²
- land 7,84[1] km²
- water 0,01[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.090[1]
(139 inw./km²)
Woningvoorraad 445 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 1516
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kronenberg, de Rooms Katholieke Sint Theresiakerk

Kronenberg (Noord-Limburgs: De Kroeënenberg) is een kerkdorp in Nederlands Limburg, gemeente Horst aan de Maas.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Waar de naam Kronenberg precies vandaan komt is niet eenduidig bekend. Er is een theorie die veronderstelt dat deze naam komt van een familie met die naam, die zich hier vestigde. Het zou om de Kronenbergerhof gaan, waar in 1466 ene Jan van Croonenborgh woonde.

Een andere theorie is dat de verklaring gezocht moet worden in het landschap. Nabij Sevenum bevinden zich de Schatberg, de Heesberg, de Steegberg en de Bergerhoek. Deze "bergen" zijn in feite stuifzandduinen. Waar de toevoeging Kronen vandaan komt, is in dit verband niet bekend.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het kerkdorp Kronenberg ligt ongeveer drie kilometer ten westen van Sevenum. Het dorp heeft zich in de loop der tijden gevormd langs een van de vele wegen die vanuit Sevenum naar de Peel liepen, de Hees.

De buurtschap De Hees bestaat uit de Voorste Hees en de Achterste Hees. De buurtschap Achterste Hees behoort nu tot de parochie Kronenberg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19e eeuw ontstond er een ontginningsnederzetting, maar pas in de loop van de 20e eeuw kwam het als ontginningsdorp tot ontwikkeling.

De parochie Kronenberg werd in 1930 gesticht. In dat jaar werd ook een school gebouwd. In 1932 kwam de bouw van de parochiekerk, gewijd aan Theresia van Lisieux. Ook de voetbalclub, SV Kronenberg, werd in dat jaar opgericht.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Kronenberg ligt op de hogere zandgronden aan de oostrand van de Peel op een hoogte van ongeveer 29 meter. De Driekuilenloop loopt vanaf de Peel in oostelijke richting langs Kronenberg. Ten westen van Kronenberg liggen de Kronenbergerheide, Heesberg, Steegberg en Schatberg. Het betreft voormalige stuifzandgebieden die later met naaldhout werden beplant. In het noordoosten vindt men het natte natuurgebied Heesbeemden. Door Kronenberg stroomt de Blakterbeek.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de parochie werd opgericht, organiseerde men jaarlijkse parochiefeesten teneinde de parochie financieel te ondersteunen. Later werden de feesten georganiseerd door de stichting Oogstcorso Kronenberg. Deze organiseerde elk jaar een dorpsfeest met een oogstcorso, dat veel publiek trok uit de regio. Sinds 1995 wordt op Hemelvaartsdag de Hemelrit gereden, een oldtimertoertocht voor gemotoriseerde tweewielers.

Bekende Kronenbergers[bewerken | brontekst bewerken]

Paul Verhaegh (oud-voetballer van onder meer VfL Wolfsburg)

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Evertsoord, Sevenum, Koningslust, Hegelsom, America

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rowwen Hèze scoorde in 1992 een van hun eerste hits met het nummer Kroenenberg, dat verwijst naar deze plaats. De in dit lied bezongen Nel oet Kroenenberg is echter een fictief persoon.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]