Kronenburgerpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kronenburgerpark
Het Kronenburgerpark in 2006
Het Kronenburgerpark in 2006
Type Stadspark
Locatie Nijmegen

Het Kronenburgerpark is een park in het centrum van Nijmegen. Het ligt dicht bij het station en de Lange Hezelstraat. Waar het park de Parkweg raakt staan de resten van de middeleeuwse omwalling met de Kruittoren.

Het park, bezongen in een liedje van Frank Boeijen onder de naam Kronenburg Park, stond bekend als hangplek van prostituees en drugsverslaafden. Na een ingrijpende herindeling heeft het park in 2005 het uiterlijk gekregen van een rustig, modern stadspark.

In het park staat een kalkstenen beeld van de Leeuw, die in 1886 werd geschonken door de Nijmeegse verfraaiingsvereniging. Het ontwerp kwam van de hand van Henri Leeuw sr. en zijn zoon Henri Leeuw jr.

Beneden in het park bevindt zich een vijver, bestaande uit twee delen gescheiden door een bruggetje. In de vijver bevinden zich twee zwarte zwanen, die een huisje hebben op het eiland. Een tijdlang waren dit twee mannetjes. Nadat een van de zwanen was overleden werd in april 2013 een wijfje gehaald. Het nieuwgevormde paar had binnen een maand een nest gebouwd op het eiland, en vier van de kuikens zijn inmiddels opgegroeid tot volwassen zwanen. In januari 2014 werd opnieuw een nest gevonden met ten minste één ei.

Boven in het park zijn een kleine speeltuin voor jonge kinderen en een klein dierenpark te vinden. In het dierenpark vormen vijf herten, twee dwerggeiten, twee toggenburgers, pauwen en kippen de vaste bewoners. Daarnaast zijn er, met name in de zomer, ook dieren te gast. Zo waren in 2012 twee ezels te bewonderen, en in 2013 een kleine kudde ouessantschapen.

Rijksmonument[bewerken]

Het Kronenburgerpark is een rijksmonument en draagt nummer 522957.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]