Kronenburgerpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kronenburgerpark
Kronenburgerpark zomer met Kruittoren, verdedigingswal en vijver
Kronenburgerpark zomer met Kruittoren, verdedigingswal en vijver
Type Stadspark
Locatie Nijmegen
Opening 1882
Beheerder Gemeente Nijmegen
Status Beschermd monument

Het Kronenburgerpark is een park in het centrum van Nijmegen. Het ligt dicht bij het station en de Lange Hezelstraat. Waar het park de Parkweg raakt staan de resten van de middeleeuwse omwalling met de Kruittoren (gebouwd rond 1425).

Geschiedenis[bewerken]

Ontwerp Copijn 1880.
Ontwerp Rosseels 1881.

Nadat Nijmegen de status van vestingstad verloor bij de Vestingwet (1874), startte in 1876 de sloop van de vestingwerken en werden plannen gemaakt voor de Uitleg oftewel uitbreiding van de stad. In 1880 presenteerde de Utrechtse tuinarchitect Hendrik Copijn zijn plan voor een stadspark ten westen van de oude binnenstad, waarbij de gehele stadsmuur zou worden gesloopt. Dit plan heeft het niet gehaald. De Leuvense tuin- en landschapsarchitect Liévin Rosseels kwam in 1881 met een nieuw ontwerp, dat werd goedgekeurd. Hij legde in 1881–82 het Kronenburgerpark aan net buiten de oude stadswallen, tussen de Parkweg en de nieuwe Kronenburgersingel. Hij werd hierin geadviseerd door bouwmeester Pierre Cuypers, die de Kruittoren restaureerde van 1878–83 en een belangrijkste stempel drukte op de beslissing om de stadsmuur te behouden en in het park op te nemen.[1]

In het park staat een kalkstenen beeld van de Leeuw, die in 1886 werd geschonken door de Nijmeegse verfraaiingsvereniging. Het ontwerp kwam van de hand van Henri Leeuw sr. en zijn zoon Henri Leeuw jr.

Het park, bezongen in een liedje van Frank Boeijen onder de titel "Kronenburg Park" (1985), stond bekend als hangplek van prostituees en drugsverslaafden. Na een ingrijpende herindeling heeft het park in 2005 het uiterlijk gekregen van een rustig, modern stadspark.

Situering[bewerken]

Beneden in het park bevindt zich een vijver, bestaande uit twee delen gescheiden door een bruggetje. Boven in het park zijn een kleine speeltuin voor jonge kinderen en een kinderboerderij te vinden. Hier vormen damherten, landgeiten, pauwen en kippen de vaste bewoners. Daarnaast zijn er, met name in de zomer, ook dieren te gast. Zo waren in 2012 twee ezels te bewonderen, en in 2013 een kleine kudde ouessantschapen.

Rijksmonument[bewerken]

Het Kronenburgerpark is een rijksmonument en draagt nummer 522957.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]