Kronieken van de Onderwereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kronieken van de Onderwereld (Engels: The Mortal Instruments) is een serie van zes fantasieboeken voor jongvolwassenen. De serie is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Cassandra Clare en vertaald door Elsebeth Witt. De serie draait rond de schaduwjager, met andere woorden demonenjagers, vampiers, weerwolven, heksenmeesters en demonen.

Schaduwjagers zijn een ras van half-engel half-mens, die tegen de demonen vechten. Ze zijn onzichtbaar voor gewone mensen maar op een avond ziet de 15-jarige Clary Fray drie Schaduwjagers die een demon vermoorden en al snel wordt ze helemaal opgezogen in hun wereld.

Boeken in de reeks[bewerken]

Het oorspronkelijke idee voor de serie was een trilogie, maar door het enorme succes werd beslist om de reeks uit te breiden. Je kan de serie wel nog opdelen in twee trilogieën: de eerste drie boeken focussen zich elk op een van de Levensinstrumenten: de Levensbeker, het Levenszwaard en de Levensspiegel en tegelijkertijd de strijd tegen Valentijn. Gedurende de tweede trilogie wordt er gevochten tegen een nieuwe vijand: Sebastian.

Personages[bewerken]

Clarissa Fray "Clary" 
is de hoofdpersonage van de serie. Ze heeft lang, rood krullend haar, groene ogen en is redelijk klein. Aan het begin van de serie is ze 15 jaar oud. Ze leefde samen met haar moeder een normaal leventje in een klein appartementje in New York en houdt ongelooflijk veel van schilderen en tekenen. In deel 1 denkt Clary dat ze een mudane is (een normaal mens), maar komt erachter dat ze een schaduwjager is en dat haar vader een van de beste, maar ook gevaarlijkste en slechtste schaduwjager ooit is.
Jace Wayland 
heeft blond haar en gouden ogen. Hij is lang, gespierd en is één van de eerste schaduwjager die Clary ontmoet. Hij is wees en leeft de laatste jaren samen met zijn de Lightwood-familie, zijn adoptiefamilie, in het New Yorkse Instituut. Hij wordt beschouwd als één van de beste Schaduwjagers van zijn tijd.
Simon Lewis 
is de beste vriend van Clary sinds hun kleutertijd. Hij heeft bruin, krullend haar, bruine ogen en heeft een slungelig voorkomen. Hij is samen met Clary wanneer ze de schaduwjagers voor het eerst ontmoet, maar doordat hij geen deel uit maakt van de Benedenwereld, zien zij hen niet echt staan. Later wordt hij gebeten door een vampier, waardoor hij zelf ook een vampier wordt.
Isabelle Lightwood 
is een schaduwjager die al haar gehele leven woont in het New Yorkse Instituut. Ze heeft twee broers: een oudere, Alec, en een jongere, Max. Ze heeft lang, steil zwart haar en een bleke huid. Ze wordt algemeen beschouwd als beeldschoon, maar tegelijkertijd is ze ook een zeer bedreven schaduwjager.
Alexander Lightwood "Alec" 
is de oudste van de Lightwood-kinderen. Hij woont net zoals de rest van zijn familie in het New Yorkse Instituut en heeft springerig zwart haar en blauwe ogen. Hij is homoseksueel, dit verzweeg hij wel gedurende lange tijd. Hij heeft meestal oude, versleten kleren aan maar staat wel bekend om heel zachtaardig en medelevend.
Magnus Bane 
is de hoge heksenmeester van Brooklyn. Hij heeft pikzwart haar, dat hij opzet in korte piekjes, en kattenogen, zijn demonenstempel. Hij is een grote fan van glitters en geeft vaak exclusieve feestjes voor leden uit de Benedenwereld. Zo komt hij in contact met de schaduwjagers van het New Yorkse Instituut en ze worden uiteindelijk zelfs vrienden.

Wezens[bewerken]

Schaduwjagers 
Schaduwjagers hebben eigenschappen van de engelen. Die zijn hen door engel Raziël geschonken. Hij liet hen drinken uit de levensbeker en creëerde zo een superieur ras. Schaduwjagers kunnen zichzelf met behulp van een cilinder met runen bedekken. Deze runen zijn magisch en beschermen hen. De runen laten littekens achter. Schaduwjagers vernietigen en verjagen demonen. Een aantal schaduwjagers haat de benedenlingen.
Benedenlingen
Elfen 
Elfen hebben vaak een opmerkelijk uiterlijk. Bijvoorbeeld felgekleurde ogen of puntige oren. Elfen kunnen niet liegen maar zijn goed in het omzeilen van vragen. De leidster van de elfen, de Koningin van Seelie, weet vaak van alles af. Ze is gemeen en intelligent. De elfen hebben de Akkoorden in Stad van Glas getekend en hebben een verbond met de andere benedenlingen en de schaduwjagers.
Vampiers 
Vampiers zijn ondode wezens en worden ook wel kinderen van de Nacht genoemd. Hun harten kloppen niet meer en ze voelen geen warmte of kou. Ze verbranden in de zon met uitzondering op de daglichteling Simon. Wanneer een normalo in directe aanraking komt met vampierbloed zal hij steeds onbewust naar zijn vampiervader/moeder terug willen keren. Als de normalo sterft moet hij worden ingegraven, hij zal zichzelf uitgraven en vanaf dan vampier zijn. Wanneer een vampier dorst heeft komen zijn snijtanden eruit. Vampiers leven in cirkels met een leider. De vampiers hebben uiteindelijk in Stad van Glas de Akkoorden getekend met de andere benedenlingen en schaduwjagers.
Weerwolven 
Weerwolven zijn normalo's of voormalige schaduwjagers die in een wolf kunnen veranderen. Ze kunnen er ook voor kiezen deels te veranderen, alleen hun handen in klauwen veranderen bijvoorbeeld. Weerwolven leven meestal in roedels. De weerwolf die de roedelleider doodt, wordt de nieuwe leider. In Stad van Glas hebben de weerwolven de Akkoorden getekend andere met benedenlingen en de schaduwjagers.
Heksenmeesters 
Heksenmeesters zijn deels demon en onsterfelijke wezens. Een deel van hun lichaam heeft een raar trekje. Bijvoorbeeld kattenogen of een blauwe huid. Heksenmeesters bedrijven magie, voornamelijk uit het Grijze boek. De Heksenmeesters hebben de Akkoorden in Stad van Glas getekend.

Shadowhunter Chronicles[bewerken]

Naast The Mortal Instruments heeft Cassandra Clare nog plannen voor 4 andere series en enkele tientallen korte verhalen. Eén andere serie is intussen verschenen, namelijk The Infernal Devices en ook de eerste bundel van tien kortverhalen, te weten The Bane Chronicles, is uitgegeven. The Infernal Devices is vertaald in het Nederlands, The Bane Chronicles nog niet.

The Infernal Devices[bewerken]

Deze trilogie draait om de schaduwjagers van Londen en speelt zich af in de Victoriaanse tijd. De serie draait om een 17 jarig Amerikaans meisje genaamd Tessa Grey die verhuist naar het Victoriaanse Londen waar ze ontvoerd wordt en ontdekt dat ze een bijzondere gave heeft. Uiteindelijk wordt ze gered door de schaduwjagers van het Londens Instituut en raakt ze betrokken bij hun avonturen.

De trilogie bevat veel onsterfelijke personages die ook voorkomen in The Mortal Instruments; zo speelt Magnus Bane een grote rol in beide series. Ook zijn veel van de personages in deze boeken voorvaders van personages in de andere serie.

De drie boeken in deze serie zijn:

 • Clockwork Angel (2010)
 • Clockwork Prince (2011)
 • Clockwork Princess (2013)

The Bane Chronicles[bewerken]

Ook heeft Cassandra Clare een serie korte verhalen geschreven over het personage Magnus Bane. Deze verhalen zijn voor het eerst in 2013 individueel uitgegeven als maandelijkse E-books, maar worden in de loop van 2014 ook samen uitgegeven als een gebonden boek. De verhalen heeft Clare niet alleen geschreven, maar met hulp van mede-schrijvers Maureen Johnson en Sarah Rees Brennan.

De verhalen in The Bane Chronicles zijn:

 • What Really Happened in Peru (2013)
 • The Runaway Queen (2013)
 • Vampires, Scones, and Edmund Herondale (2013)
 • The Midnight Heir (2013)
 • The Rise of the Hotel Dumort (2013)
 • Saving Raphael Santiago (2013)
 • The Fall of the Hotel Dumort (2013)
 • What to Buy the Shadowhunter Who Has Everything (2013)
 • The Last Stand of the New York Institute (2013)

Verfilming[bewerken]

Screen Gems gaf in 2010 aan in productie te gaan voor een verfilming van de veel gelezen boeken. Harald Zwart werd aangewezen als regisseur met Lily Collins (Clary) en Jamie Campbell Bower (Jace) voor de hoofdrollen. De film kwam uit op 21 augustus 2013.

In 2016 was de première van Shadowhunters: The Mortal Instruments, een tv-serie gebaseerd op de boek-serie.