Kroondomein Het Loo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paleistuin Het Loo
"Hooge Duvel", jachtopzienerswoning
Peter Gerritsboompje

Kroondomein Het Loo is een landgoed op de Veluwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is het grootste landgoed van Nederland en omvat ongeveer 10.400 hectare. Het strekt zich uit ten noordwesten van de stad Apeldoorn.

Terreinen[bewerken]

Kroondomein Het Loo bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij Het Loo (bijna 9700 hectare) en het Paleispark van 650 hectare met daarin onder meer kasteel Het Oude Loo.

Qua grondgebruik is het gebied als volgt verdeeld:

Het landgoed bevindt zich hoofdzakelijk in de gemeente Apeldoorn maar deels ook in de gemeenten Nunspeet en Epe.

Eigendom en beheer[bewerken]

Kroondomein Het Loo bestaat wat betreft de eigendomsverhoudingen uit twee gebieden:

Voor een doeltreffend beheer en om onnodige versnippering van het gebied te voorkomen, wordt Kroondomein Het Loo als eenheid beheerd. Aan het hoofd staat dezelfde rentmeester die door de Kroondrager is benoemd voor het eigenlijke Kroondomein. Dit is de opperhoutvester, dr.ir. J.H. Kuper tot 1 juni 2013. Vanaf 1 juni 2013 is het A. Willems, voormalig directeur bij Landschapsbeheer Nederland.

Wilhelmina heeft in 1959 het kroondomein Het Loo (6.750 ha) nabij Apeldoorn aan de Staat gegeven. De opbrengst (bosbouw) en het gebruik (jacht) bleef echter bij de Oranjes. Wilhelmina bedong dat de Oranjes het kroondomein terugkrijgen als ze geen kroondrager meer zijn, bijvoorbeeld als de monarchie wordt afgeschaft.

Externe link[bewerken]