Kroondomein Het Loo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kroondomein Het Loo
Natuurgebied
Kroondomein Het Loo (Gelderland)
Kroondomein Het Loo
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 14′ NB, 5° 56′ OL
Informatie
Oppervlakte 104 km²
Foto's
Peter Gerritsboompje
Paleistuin Het Loo
"Hooge Duvel", jachtopzienerswoning

Kroondomein Het Loo is een landgoed op de Veluwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is het grootste landgoed van Nederland en omvat ongeveer 10.400 hectare. Het strekt zich uit ten noordwesten van de stad Apeldoorn. In het Aardhuis bij Hoog-Soeren, een voormalig jachtchalet van het Koninklijk Huis, is een bezoekerscentrum annex wildpark ingericht.

Terreinen[bewerken | brontekst bewerken]

Kroondomein Het Loo bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij Het Loo (bijna 9700 hectare) en het Paleispark van 650 hectare met daarin onder meer kasteel Het Oude Loo.

Qua grondgebruik is het gebied als volgt verdeeld:

Het landgoed bevindt zich hoofdzakelijk in de gemeente Apeldoorn maar deels ook in de gemeenten Nunspeet en Epe.

Eigendom en beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Kroondomein Het Loo bestaat wat betreft de eigendomsverhoudingen uit twee gebieden:

Voor een doeltreffend beheer en om onnodige versnippering van het gebied te voorkomen, wordt Kroondomein Het Loo als eenheid beheerd. Aan het hoofd staat dezelfde rentmeester die door de Kroondrager is benoemd voor het eigenlijke Kroondomein. Sinds juni 2012 is dit A. Willems, voormalig directeur bij Landschapsbeheer Nederland.

Wilhelmina heeft in 1959 het kroondomein Het Loo (6.750 ha) nabij Apeldoorn aan de Staat gegeven. De opbrengst (bosbouw) en het gebruik (jacht) bleef echter bij de Oranjes. Wilhelmina bedong dat de Oranjes het kroondomein terugkrijgen als ze geen kroondrager meer zijn, bijvoorbeeld als de monarchie wordt afgeschaft.

In de praktijk is het kroondomein 3 maanden per jaar (in het jachtseizoen) verboden terrein voor burgers. Dit is in april 2021 (na kritiek[1] en in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer) opgehelderd door landbouwminister Schouten als vereist voor de 'persoonlijke levenssfeer' van koning Willem-Alexander, die gedurende deze maanden het alleenrecht op betreding heeft met oog op de jacht door hem en zijn vrienden.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]