Kruidachtig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
 Indeling van zaadplanten naar levensduur 

Een kruidachtige plant of kruid is een plant die niet of in zeer geringe mate verhout is en geen (of nauwelijks) secundaire diktegroei kent; ze heeft geen stam of takken die jaarlijks dikker worden. Een kruidachtige plant is wel een vaatplant.

Kruidachtige planten worden kruiden genoemd, zoals in de 22ste druk van Heukels' Flora van Nederland. Een kruidachtige plant kan eenjarig, tweejarig, meerjarig of vast zijn.

Onkruiden zijn kruiden, die lokaal ongewenst zijn, afhankelijk van het grondgebruik op de plaats waar ze groeien. De term "onkruid" wordt met name gebruikt door hoveniers, tuinliefhebbers, groenbeheerders en landbouwers.

Het begrip kruidachtige plant is een ander begrip dan "kruid", zoals het gebruikt wordt voor planten of een delen daarvan, die voor een bepaald doel gebruikt worden zoals medicinaal (medicinale kruiden), of specerijen, keukenkruiden en tuinkruiden om gerechten van een bepaalde smaak te voorzien. De meeste kruidachtige planten zijn geen "kruid" in deze zin van het woord, bijvoorbeeld fluitenkruid. Specerijen die in de keuken gebruikt worden hoeven geen kruidachtige plant te zijn, zoals rozemarijn, kaneel en laurier.

Enkele voorbeelden van kruidachtige planten:

Wetenschappelijke naam Nederlandse naam
Stellaria media Vogelmuur
Cichorium intybus Wilde cichorei
Lamium album Witte dovenetel
Digitalis purpurea Vingerhoedskruid
Veronica chamaedrys Gewone ereprijs
Fragaria ×ananassa Aardbei
Gypsophila paniculata Gipskruid
Papaver nudicaule IJslandse papaver
Taraxacum officinale Paardenbloem

Zie ook[bewerken]