Kruidenbuurt (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruidenbuurt
Wijk van Eindhoven
Map - NL - Eindhoven - Wijk 12 Stadsdeel Stratum - Buurt 37 Kruidenbuurt.svg
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Stratum
Oppervlakte 29 ha  
Inwoners (2017) 2.610[1]
Foto's
Kruidenbuurt Eindhoven.jpg

Kruidenbuurt is een buurt in het stadsdeel Stratum in de stad Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurt is in de jaren dertig van de twintigste eeuw als een typische tuinwijk gebouwd, maar wordt momenteel grotendeels vernieuwd.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Kruidenbuurt grenst aan de Leenderweg, Korianderstraat, Heezerweg en Floralaan-Oost. De buurt behoort tot de wijk Putten, waartoe de volgende buurten behoren:

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De buurt dankt zijn naam aan diens straatnamen, waarvan er vele naar een kruid vernoemd zijn. Diverse straatnamen in het zuidelijk deel van de Kruidenbuurt verwijzen naar bloemsoorten, waardoor dit deel nog wel eens verward wordt met de buurt Bloemenplein, in de volksmond ook bekend als'bloemenbuurt'.

Buurtvernieuwing[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe woningen in aanbouw

In 1998 presenteerde woningcorporatie Trudo een plan om al haar 732 woningen - ruim de helft van het totaal aantal huizen in de buurt - te slopen en te vervangen door nieuwbouw. In 2004 werd overgegaan tot sloop van de verouderde arbeidershuizen. De bouw van nieuwbouw werd verdeeld over vier fases, waarvan afronding van de laatste fase in 2012 gepland stond. Mede door de economische crisis kwam de bouw na 2008 stil te liggen. In 2017 werd de bouw van 147 huurwoningen en 86 particuliere bouwkavels hervat. In 2021 moet de (nieuwe) Kruidenbuurt klaar zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]